29 • 08 • 2024

Pirmajā pusgadā AS “Latvijas valsts meži” strādājusi ar 106,4 miljonu eiro lielu peļņu

047

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) padome ir izskatījusi uzņēmuma šī gada pirmā pusgada darbības rezultātus. Salīdzinot ar atbilstošo periodu pērn, uzņēmums 2024. gada pirmajos sešos mēnešos guvis 287,4 miljonus eiro ieņēmumus, kas ir par 38,7 miljoniem eiro mazāk. Savukārt peļņa pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa nomaksas sastāda 106,4 miljonus eiro, kas ir par 54,7 miljoniem eiro jeb 34 % mazāk nekā attiecīgajā periodā 2023. gadā.

AS “Latvijas valsts meži” padomes priekšsēdētāja Zane Driņķe uzsver: “Lai gan Latvijas eksporta tirgos ir novērojama koksnes produktu cenu samazināšanās, kas ietekmē arī apaļkoksnes cenas Latvijā, uzņēmums, kāpinot darbības efektivitāti, pirmajā pusgadā ir sasniedzis teicamus finanšu rādītājus. Būtiski pārsniedzot plānotos meža atjaunošanas un jaunaudžu kopšanas darbu apjomus, ir izdevies īstenot nepārtrauktu Latvijas valstij piederošo meža ražības un vērtības pieaugumu”.

Ieņēmumos no apaļkoksnes sortimentu realizācijas gūti 257,5 miljoni eiro, kas ir par 41,2 miljoniem eiro mazāk nekā 2023. gada pirmajā pusgadā. To galvenokārt ietekmējusi par 22 % zemāka vidējā sortimentu pārdošanas cena. 2024. gada pirmajā pusgadā kopumā realizēti 3,65 miljoni kubikmetru apaļkoksnes sortimentu, par 0,36 miljoniem kubikmetru pārsniedzot pārdošanas apjomu 2023. gada pirmajā pusgadā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ieņēmumi no šķeldas pārdošanas ir par 5,0 miljoniem eiro mazāki, ko galvenokārt ietekmējusi par 45 % zemāka vidējā pārdošanas cena. Pirmajā pusgadā klientiem piegādāta šķelda 317,5 tūkstošu megavatstundu apmērā par vidējo cenu 22,17 EUR/MWh.

Piesardzīgs optimisms nākotnes prognozēs

Eirozonā augsto procentu likmju ietekmē būvniecības nozare ir iestrēgusi stagnācijā. Izteikti vāji darbības aktivitātes rādītāji saglabājas mājokļu būvniecībā. Salīdzinot ar pagājušā gada nogali, uzlabojusies būvniecības attīstības nākotnes perspektīva Apvienotajā Karalistē, kas ir nozīmīgs Latvijas būvkonstrukciju realizācijas tirgus.

Procentu likmes arvien saglabājas augstas, tāpēc prognozējams, ka nozīmīgākajos Latvijas koksnes produkcijas eksporta reģionos būvniecības aktivitāte šī gada otrajā pusgadā saglabāsies esošajā līmenī, neradot būtisku situācijas uzlabošanos un pieprasījuma kāpumu. Joprojām saglabājas arī ģeopolitiskie un klimatiskie riski, kas var ietekmēt koksnes piegādes ķēdes darbību un izjaukt esošo pieprasījuma un piedāvājuma līdzsvaru.

Palielinās ieņēmumi no minerālo materiālu ieguves

Uzņēmumam apsaimniekojot vairāk nekā 180 minerālo materiālu ieguves vietas visā Latvijā, 2024. gada pirmajā pusgadā 1,6 miljoni eiro gūti ieņēmumos no minerālo materiālu un to maisījumu tirdzniecības ārējiem klientiem. Kopumā realizēti 519,2 tūkstoši kubikmetru minerālo materiālu un to maisījumu, kas ir par 223,6 tūkstošiem kubikmetru jeb 76 % vairāk nekā attiecīgajā periodā 2023. gadā.

meza stadisana 2023 119 7647494

Pieprasījums pēc meža stādiem – mainīgs

Šī gada pirmajā pusgadā 5,7 miljoni eiro ieņēmumi gūti no meža koku sēklu un stādu pārdošanas ārējiem pircējiem, par 0,1 miljonu eiro atpaliekot no 2023. gada pirmā pusgada ieņēmumiem, ko galvenokārt ietekmējis mazāks pārdoto stādu apjoms šim klientu segmentam. Kopumā šī gada pirmajā pusē pārdoti 46,7 miljoni meža koku stādu, tai skaitā ārējiem klientiem 19,0 miljoni, no kuriem eksportēti 5,7 miljoni stādu.

Vides aizsardzība – integrāla mežsaimniecības daļa

Vides aizsardzība ir neatņemama meža apsaimniekošanas daļa, uzņēmumam ikdienā rūpējoties ne vien par tā pārziņā esošo teritoriju saimniecisko vērtību, bet arī par tajās mītošo sugu un ekosistēmu labklājību un turpmāku pastāvēšanu nākotnē.

25,2 % uzņēmuma pārvaldītajās teritorijās LVM saimnieko ar galveno mērķi – vides aizsardzība.  2024. gadā kopumā plānots apsekot saimnieciskās darbības teritorijas un monitoringa vietas 15,1 tūkstoša hektāru platībā, fiksējot valsts mežu teritorijās jaunas sugu atradnes un veicot uzraudzību līdz šim atklātajām.

Papildus ikdienas vides aizsardzības darbiem LVM turpina dalību divos ārējā līdzfinansējuma vides projektos, kuru īstenošana tika sākta 2021. gadā: “Latvijas upju baseinu apsaimniekošanas plānu ieviešana laba virszemes ūdens stāvokļa sasniegšanai” (“LIFE GoodWater IP”) un “Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācijai” (“LIFE-IP LatViaNature”). Abos projektos darbi rit saskaņā ar plānoto. Lai paveiktu “LIFE-IP LatViaNature” projekta īstenošanai nepieciešamos mežkopības darbus trijās meža pilotteritorijās, kurās tiek atjaunoti dažādi Eiropas Savienības nozīmes biotopi, kā arī sekmīgi veiktu plānoto invazīvās krokainās rozes Rosa rugosa izskaušanas pasākumus, 2024. gada jūnijā izsludināts atklāts konkurss “Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamo sugu dzīvotņu un biotopu apsaimniekošana 2024. un 2025. gadā”.  

Lasīt vairāk: