21 • 08 • 2024

LVM pieredze mašinizētā meža stādīšanā apkopota izziņas materiālā

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu atjauno meža platības, nodrošinot ilgtspējīgu meža apsaimniekošanas ciklu un kvalitatīvas mežaudzes nākotnē. Septiņu gadu garumā uzņēmuma gūtā pieredze par mašinizēto meža stādīšanu apkopota izzinošā materiālā “Mašinizētā meža stādīšana”, lai sniegtu atbalstu šī darba veicējiem un izglītotu par mašinizētās meža stādīšanas priekšrocībām un darba izpildes kvalitātes prasībām.

Atjaunojot mežu mašinizēti vietās, kur ar tradicionālām metodēm meža atjaunošana ir apgrūtināta, iespējams palielināt darbu ražīgumu, saglabājot darba izpildes kvalitāti un efektivitāti. Ekskavators, kurš aprīkots ar stādīšanas iekārtu, vienlaikus sagatavo augsni un iestāda stādu.

“Kopā ar pakalpojuma sniedzējiem vairāku gadu garumā esam guvuši būtisku pieredzi mašinizētā meža stādīšanā. Lai dalītos ar gūtajām atziņām un zināšanām, esam izstrādājuši informatīvu materiālu, ko īpaši novērtēs pakalpojuma sniedzēji, kas jau tagad darbojas vai plāno iesaistīties mašīnstādīšanas darbu veikšanā, kā arī LVM darbinieki, kuri plāno meža atjaunošanas darbu, izsniedz darba uzdevumu un vērtē darbu izpildes kvalitāti. Izziņas materiālā ilustratīvi attēloti paņēmieni un efektīvākie risinājumi stādīšanas iekārtu tehniskajai specifikācijai, darbu plānošanai un izpildei, kā arī aprakstīta pareiza stādu uzglabāšana pirms to iestādīšanas zemē. Vienlaikus materiālā atgādinām un uzsveram arī vides un dabas aizsardzības prasību ievērošanas nepieciešamību un nozīmi,” skaidro LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

Informatīvajā materiālā ietverti padomi un labās prakses piemēri, lai sniegtu atbalstu mašinizētas meža stādīšanas veicējiem darba ražīguma paaugstināšanā, kā arī samazinātu tehnikas dīkstāves laiku. Interesentiem tā ir iespēja iegūt papildu zināšanas par šo darbu veidu, atklājot plašu informāciju gan par tehniku, gan darbu gaitu, gan vēl citu vērtīgu informāciju.

“Sagatavotais  izziņas materiāls ir savā veidā ir unikāls, jo tas ir pirmais mašinizētās meža stādīšanas tehnoloģijas apraksts Latvijā, kas balstīts uz AS ”Latvijas valsts meži” gūto pieredzi kopš šī darba ieviešanas ražošanā 2018. gadā. Materiāla unikalitāti pasvītro arī tas, ka tā saturs atspoguļo mūsu pieredzi darbā ar pasaulē pazīstamāko ražotāju stādīšanas iekārtām. Latvijas mežsaimniecībā salīdzinoši nesen ienākusī tehnoloģija, kurā pakalpojuma sniedzēji strādā ar dažādu ražotāju stādīšanas iekārtām, tāpēc tā joprojām jāvērtē un jāgūst papildu pieredze, lai uzlabotu meža stādīšanas darba ražīgumu. Domāju, ka nākotnē šo materiālu varēsim vēl papildināt ar jaunu un interesentiem vērtīgu informāciju,” skaidro LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

buklets

 Lasīt bukletu (PDF) 

2024. gada meža atjaunošanas sezonā LVM plāno atjaunot 19,4 tūkstošus hektāru lielu platību, no tās 9 % plānots atjaunot mašinizēti.

Lasīt vairāk: