10 • 06 • 2024

Noslēgusies pavasara meža stādīšanas sezona – atjaunoti 13 803 hektāri valsts meža

img 9102

Atjaunojot 13 803 hektāru lielu platību, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) noslēgusi pavasara meža stādīšana sezonu. Atlikušo meža atjaunošanas un ieaudzēšanas apjomu 127 ha platībā plānots paveikt 2024. gada rudenī.

Šogad meža atjaunošanas darbi tika uzsākti 13. martā ar mašinizētu meža sēšanu. Kopumā ar šo metodi apsēts 571 hektārs meža, ko 45 dienās paveica divas sēšanas iekārtas, izsējot 183 kg sēklu.

Lielākais meža atjaunošanas apjoms paveikts ar rokas darbu instrumentiem. Šādi atjaunoti un ieaudzēti meži 11,9 tūkstošos hektāru, kas ir 96 % no kopējā pavasarī plānotā meža atjaunošanas un ieaudzēšanas apjoma. Visvairāk – 17,8 miljonu ietvarstādu – šogad iestādīti ar stādāmo stobru. Savukārt kailsakņus ar uzlabotu sakņu sistēmu stāda ar lāpstu vai stādāmo šķēpu – šādi šogad plānots iestādīt un papildināt audzes ar 9,9 miljoniem meža kailsakņu stādu ar uzlabotu sakņu sistēmu.

Tāpat meži šajā pavasarī atjaunoti mašinizēti stādot – šādi mežs šogad tiks atjaunots 1216 hektāros, kas ir 9,5 % no kopējā atjaunošanas apjoma.

Latvijas valsts mežos ir vietas, kur veic arī dabisku meža atjaunošanu. Šo atjaunošanas metodi izmanto vietās, kur notiek sekmīga sēklu izsēšanās no blakus esošām mežaudzēm vai kur izdodas mežu sekmīgi atjaunot ar nozāģētās audzes sakņu vai celmu atvasēm. Dabiski atjaunot mežu var tad, ja blakus esošā audze vai nozāģētā audze ir bijusi labas kvalitātes. Kopumā 2024. gadā dabiski atjaunot mežu plānots 5,3 tūkstošos hektāru un dabiski ieaudzēt – 0,2 tūkstošos hektāru.

“Meža atjaunošana stādot ir atbildīgs meža audzēšanas cikla posms un ideālos apstākļos tas būtu jāpaveic pēc iespējas īsākā laika periodā. To lielā mērā palīdz īstenot mašinizētie meža atjaunošanas risinājumi, kurus LVM savā darbībā izmanto kopš 2018. gada. Sevišķi nozīmīgi bija šopavasar notikušie pasaulē jaudīgākās meža stādīšanas mašīnas “PlantMax izmēģinājumi Latvijas apstākļos. Testu laikā izdevās atjaunot 30 hektārus meža Engures iecirknī. Vietās, kur bija maz celmu, līdzens reljefs un gari nogabali, darba ražīgums sasniedza 2700 iestādītu egles ietvarstādu vienā stundā, kas ir apmēram viens hektārs. Salīdzinājumam – ar rokas darba instrumentiem cilvēks pirms tam sagatavotā augsnē dienas laikā apstāda apmēram 0,3 līdz 0,5 hektārus lielu platību,” stāsta LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

LVM kokaudzētavās šī pavasara atjaunošanas vajadzībām izaudzēti 27,7 miljoni kvalitatīvu meža stādu: 14,5 miljoni priedes, 7,7 miljoni egles un 3,7 miljoni lapu koku stādu. Atjaunoto platību papildināšanai izaudzēti 1,8 miljoni stādu.

Lasīt vairāk: