21 • 05 • 2024

Labvēlīgie laika apstākļi ļauj atjaunot mežus raitāk, nekā plānots

meza stadisana stadstobrs

Saglabājoties meža stādīšanai un sēšanai labvēlīgiem laikapstākļiem, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sekmīgi turpina martā uzsāktos meža atjaunošanas darbus. No šogad plānotās 13 930  hektāru platības atjaunoti jau 11 043 hektāri.

Lielākā daļa līdz šim atjaunotās platības apstādīta ar rokas darba instrumentiem –  10 131 hektāru. Lielākoties ar rokām tiek stādītas priedes un egles, ar šīm sugām apstādīti attiecīgi  4 601 un 3 867 hektāri meža. Vēl ar rokas darba instrumentiem 1 180 hektāros iestādīti bērzi un 483 hektāros melnalkšņi un citas sugas. Savukārt mašinizēti mežs iestādīts

310 hektāros un iesēts 600 hektāros. Mašinizēti tiek stādītas gan priedes, gan egles, bet sētas – tikai priedes.  Mašinizēti stādītu un sētu platību apjoms ar katru gadu pieaug. 2021. gadā ieviestais tehnoloģiskais risinājums ļauj meža atjaunošanu veikt efektīvāk, vienlaikus saglabājot augstu darba kvalitāti.

“Lai arī šogad pavasaris var šķist diezgan vēss, koku stādīšanai tas ir ļoti piemērots. Tieši šādos laikapstākļos – mēreni siltos un pietiekami mitros – jaunie kociņi vislabāk var ieaugties. Labvēlīgie laikapstākļi sekmējuši arī to, ka meža atjaunošanas darbi rit uz priekšu ātrāk, nekā plānots. Pašlaik esam atjaunoši mežu par 350 hektāriem vairāk nekā kalendārajā plānā bija iecerēts,” skaidro LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītājs Jānis Kažemaks.

Pirmos meža atjaunošanas darbus LVM šogad uzsāka 18. martā. Lai valsts mežus atjaunotu plānotajā apjomā, kopumā būs nepieciešami 16,8 miljoni priežu, 9,8 miljoni egļu, 2,19 miljoni bērzu un 928 tūkstoši melnalkšņu stādu, kā arī 243 kg priežu sēklu.

baneris nbs

Lasīt vairāk: