27 • 05 • 2024

LVM izmēģina Zviedrijas meža stādīšanas mašīnu “PlantMax”

appo9849

Lai risinātu darbaspēka trūkuma problēmu meža stādīšanas sezonā un pieaugošās mežkopības darbu pakalpojumu izmaksas, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsākusi testēt vienu no pasaulē efektīvākajām mašinizētās stādīšanas mašīnām – “PlantMax”.

Sadarbībā ar “Plantma Forestry AB” pieredzējušiem operatoriem no Zviedrijas un Latvijas Valsts mežzinātnes institūta (LVMI) “Silava” pētniekiem, maijā notikuši pirmie “PlantMax” stādīšanas mašīnas testēšanas un efektivitātes izmēģinājumi Latvijas apstākļos. Pasaulē pagaidām šādas mašīnas strādā Zviedrijā, Kanādā, ASV, Austrālijā un Brazīlijā.

Pētot mašinizētos meža stādīšanas risinājumus pasaulē, LVM ekspertu uzmanību piesaistīja zviedru uzņēmuma “Plantma Forestry AB” izveidotā stādīšanas mašīna “PlantMax”. 2023. gadā LVM un Latvijas privāto uzņēmēju delegācijas pārstāvji no Latvijas viesojās Zviedrijā, lai iepazītu darbībā meža stādīšanas mašīnu. Lai gan tehnoloģijas prototips  jau radīts pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, “PlantMax” iekārtas izstrāde atjaunota un tās ražošana Zviedrijā tika sākta 2018. gadā.

dji 0326

“Iekārta sola darba ražīgumu līdz 3000 stādu stundā, kas ir mazliet vairāk nekā viens hektārs atjaunojamās platības stundā. Tas nozīmē, ka dienas laikā var iestādīt mežu apmēram astoņu hektāru platībā. Salīdzinājumam – izmantojot rokas instrumentus, cilvēks dienā, pirms tam sagatavotā augsnē, apstāda apmēram 0,3 līdz 0,5 hektārus lielu platību. Atšķirībā no citiem līdz šim jau izmantotajiem mašinizētajiem risinājumiem, “PlantMax” izceļas gan ar darba jaudu, gan pielietojumu dažādu tipu mežos – šo mašīnu varētu izmantot ne tikai sausieņos, bet, lietojot ķēdes, arī slapjākos meža tipos, arī platībās ar biezāku kūdras slāni,” skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

Izmēģinājuma laikā, kad ar “PlantMax” mašīnu tika apstādīti 30 hektāri, tika piesaistīti LVMI "Silava" pētnieki, kuri stādīšanas mašīnu aprīkojuši ar videokamerām, lai fiksētu darbu gaitu, rēķinātu ražīgumu un vērtētu stādīšanas kvalitāti. Atjaunotās meža platības tiks regulāri apsekotas turpmākos gadus, lai vērtētu atjaunošanas sekmes.

Tehnoloģiju attīstība un izmantotie mašinizētie risinājumi

Tehnoloģiju attīstība un inovatīvu mašinizācijas risinājumu ieviešana meža apsaimniekošanā sekmē darba veicēju drošības un darba efektivitātes pieaugumu, kā arī palīdz risināt aktuālo darbaspēka trūkumu meža nozarē.

LVM izmanto meža mašinizēto stādīšanu ar ekskavatoru uz pacilām jau no 2018. gada. Lai gan stādīšana notiek vienlaikus ar augsnes gatavošanu un ļauj strādāt visu gadu, kamēr zeme nav sasalusi vai kamēr nav iestājies ilgstošs sausums, tomēr stādīšana uz pacilām veicama pamatā mitrās platībās un produktivitāte ir salīdzinoši zema – ne vairāk kā vienu hektāru dienā.

No 2022. gada LVM uzsāka mašinizēto sēšanas praksi, kur augsnes gatavošana apvienota ar sēklu izsēju. Pētot metodes efektivitāti, secināts, ka ražība ir atbilstoša augsnes gatavošanai ar disku arkliem, proti, no 5 līdz pat 12 hektāriem dienā. Taču mašinizēto sēšanu var veikt  sausās neaizzeļošas platībās, kurās mežs jāatjauno ar priedi.

dsc03128

“PlantMax” novitāte

Mašīnas bāze ir vidējas klases forvarders, kuram tiek noņemti kūleņi, starp priekšējo un pakaļējo tandēmu uzstādīts augsnes gatavošanas agregāts, kūleņu vietā uzmontēta stādīšanas mašīna, bet forvardera manipulatora vietā – kravas auto krāns ar celtspēju 1,2 tonnas, kas sastāda pilna stādu konteinera svaru. Mašīnas aizmugurē atrodas divas stādīšanas “rokas”, katra spēj veikt stādīšanas operāciju reizi trīs sekundēs.

Mašīnā strādā divi cilvēki: mašīnas operatoram komandā ir galvenā loma, jo tieši viņš izvēlas mašīnas ceļu un vada augsnes gatavošanas agregātu. Kur augsnes gatavošanas agregāts sagatavojis augsni, tur stādīšanas agregāts arī stāda. Stādīšanas vietu mainīt vai pat izvēlēties stādīt negatavotā augsnē manuāli var izvēlēties stādīšanas agregāta operators, kurš sēž kabīnē mašīnas aizmugurē un no kasetnēm vai kastēm stādīšanas agregātā ievieto stādus.

Lasīt vairāk: