03 • 06 • 2024

LVM dāvina stādus Čerņihivas reģiona parku atjaunošanai Ukrainā

dsc09348 edited

Atsaucoties Ukrainas vēstniecības Latvijas Republikā lūgumam nodrošināt atbalstu Ukrainas sabiedrībai, ziedojot koku stādus Ukrainas mežu teritorijas atjaunošanai, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) dāvina kvalitatīvus priežu un egļu stādus Čerņihivas reģiona parku un zaļās zonas atjaunošanai. Stādu transportēšana līdz Ukrainai, ievērojot nepieciešamos apstākļus, notiek sadarbībā ar AS “Latvijas Finieris”.

Dāvinājuma (ziedojuma) līgumu maijā parakstīja Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols un LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš, tikšanās laikā pārrunājot arī turpmākās sadarbības ieceres. Saskaņā ar noslēgto līgumu, LVM kopumā dāvinās ap 40 tūkstošiem stādu Čerņihivas reģiona parku atjaunošanai.

dsc02174

“Sadarbība un īstenotais atbalsts Ukrainai ir balstīts uz mūsu akcionāra – Zemkopības ministrijas – gaidu vēstuli, kurā paredzēta arī LVM aktīva iesaiste Eiropas vienotās drošības telpas stiprināšanā un ilgtspējīga biznesa modeļa pilnveidē Eiropas mērogā, tostarp atbalstot Ukrainas integrāciju Eiropā. LVM ir izvērtējusi iespēju dāvināt koku stādus Ukrainas vēstniecībai Latvijas Republikā šī gada pavasarī un rudenī, un secinājusi, ka šāda rīcība ir iespējama, jo tas nekādā veidā nevar apdraudēt LVM darbību un mērķi – nodrošināt Latvijas mežsaimniecību ar augstvērtīgu pieejamo meža atjaunošanas materiālu turpmākai ilgtspējīgai izaudzējamā meža vērtības un ražības paaugstināšanai mainīgo klimatu apstākļos. Šāds dāvinājums ir būtisks, atbalstot Ukrainas mērķus atjaunot kara izpostītās valsts zaļās zonas, iedzīvotāju rekreācijas iespēju un ekosistēmu atjaunošanai,” skaidro LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

AS “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis uzsver: “Kamēr Ukrainā turpinās brutālais karš, mūsu atbalsta prioritāte, protams, ir cīņa pret iebrucējiem. Mēs ticam uzvarai un esam pārliecināti, ka Ukraina būs brīva, neatkarīga un iekļausies Eiropas Savienības ekonomiskajā telpā. Līdzīgi kā Latvijā, arī Ukrainā būtiska dabas bagātība ir auglīgā zeme, tāpēc mūsu sadarbību mežsaimniecības jomā uzskatām par savstarpējo zināšanu un pieredzes apmaiņu kopīgu nākotnes mērķu vārdā.”

img 196222 copy

LVM jau vairākus gadus saista sadarbība ar Ukrainu. 2021. gada decembrī LVM parakstīja sadarbības memorandu ar Ukrainas Valsts meža resursu aģentūru, kura ietvaros vēl līdz kara sākumam tika aizvadītas vairākas pieredzes apmaiņas vizītes. To laikā LVM iepazīstināja ukraiņu kolēģus ar kokaudzētavu darbību, rādot, kā Latvijā tiek audzēti ietvarstādi un daloties pieredzē par kokaudzētavu būvniecību, kā arī informācijas tehnoloģiju izmantošanu mežsaimniecībā. LVM arī turpmāk ir gatavi sadarboties un dalīties pieredzē, lai arī Ukrainā varētu izveidot augstvērtīgu un kvalitatīvu meža stādu audzēšanas sistēmu. LVM turpinās aktīvu iesaisti Eiropas vienotās drošības telpas stiprināšanā un ilgtspējīga biznesa modeļa pilnveidē Eiropas mērogā, tostarp atbalstot Ukrainas integrāciju Eiropā.

lvm 25 bez fona copy

Lasīt vairāk: