13 • 11 • 2023

LVM izsludina konkursu mašinizētai meža stādīšanai 2024.–2026. gadā

masinizeta stadisana

Lai nodrošinātu ilglaicīgu meža apsaimniekošanu, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu atjauno mežu ar kvalitatīviem un selekcionētiem meža stādiem. Ar katru gadu tiek palielinātas platības, kurās mežs tiek stādīts mašinizēti, kas ļauj samazināt kopējās darba izmaksas, vienlaikus saglabājot augsto darba kvalitāti.

LVM izsludina atklātu konkursu “Mašinizēta meža stādīšana 2024.–2026. gadā”, kuram potenciālie pakalpojumu sniedzēji var pieteikties līdz šī gada 6. decembra plkst. 10.00.

Konkursa rezultātā tiks iepirkti mašinizētas meža stādīšanas pakalpojumi 2670 ha apjomā. Kā papildu konkursa priekšmets kopā ar mašinizētās meža stādīšanas darbu tiks iepirkta arī augsnes gatavošana, veidojot pacilas ar kausu, 525 ha apjomā, un meža meliorācijas sistēmu ikdienas uzturēšanas darbi 1350 stundu apjomā. Darbi tiks iepirkti LVM Austrumvidzemes, Dienvidkurzemes, Dienvidlatgales, Rietumvidzemes, Vidusdaugavas, Zemgales reģionos.

Piedāvājuma iesniegšana EIS 

“Mašinizētu meža stādīšanu veic ar stādīšanas ierīci aprīkots ekskavators, kurš vienlaikus izveido stādvietu un iestāda stādu uz izveidotas pacilas –  neliels apgāztas velēnas pacēlums, kas nodrošina labākus sākotnējās augšanas apstākļus stādiem mitrākās meža platībās.

Mašinizēta meža stādīšana ļauj ne vien atjaunot mežu vietās, kur ar roku darbaspēku tas ir sarežģīti izdarāms, piemēram, uz kūdras vai slapjās minerālaugsnēs, bet arī samazināt darbu administrēšanas izmaksas, vienlaikus nodrošinot augstu darba kvalitāti. Viena stādīšanas mašīna, kas vienlaikus gan sagatavo augsni, gan iestāda stādu, aizvieto trīs cilvēku roku darbu,” skaidro LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

Notiks ieinteresēto piegādātāju sanāksme

21. novembrī plkst. 10.00 LVM Rīgas klientu centrā, Vaiņodes ielā 1, notiks ieinteresēto piegādātāju sanāksme ar iespēju tajā piedalīties arī attālināti Microsoft Teams platformā. 

Sanāksmē varēs saņemt informāciju par nolikuma noteikumiem, pakalpojumu sniegšanas kārtību, informāciju par piedāvājumu iesniegšanu EIS e-konkursu apakšsistēmā un saņemt atbildes uz jautājumiem par nolikumu. Interesenti, kuri vēlas piedalīties sanāksmē, aicināti pieteikties līdz 21. novembrim plkst. 8.30, sazinoties ar LVM mežkopības darbu ekspertu Juri Katreviču (tālr.: 29830492, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.).

LVM mašinizēto stādīšanu ar ekskavatoru, kurš aprīkots ar stādāmo galvu, ražošanā ieviesa 2019. gadā, sākotnēji iesaistot vienu, bet 2023. gadā – jau 12 tehnikas vienības. 2023. gada meža stādīšanas sezonā LVM pārziņā esošie valsts meži tiks atjaunoti 18 tūkstošu hektāru platībā, no tiem mašinizēti mežs tiks atjaunots 1040  hektāros. 

Lasīt vairāk: