06 • 06 • 2023

LVM kokaudzētavās izaudzētie augstākās kvalitātes meža stādi pieejami ikvienam

images lvm jaunumi ae d 152361 jpg 1676452826 fit 1024 768 1

Vēl līdz jūnija beigām rit aktīvākais meža stādīšanas laiks pavasara sezonā. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) augstākās kvalitātes selekcionētus stādus, kas ir ātraudzīgāki un ar lielāku koksnes pieaugumu, šogad piedāvā iegādāties ikvienam meža īpašniekam arī bez iepriekšējas rezervācijas. Tomēr lai precīzāk saplānotu attiecīgajā gadā audzējamās sugas un izcelsmes atbilstoši reģionam, kur mežu plānots stādīt, arvien tiek pieņemtas arī iepriekšējas rezervācijas un pieteikumi.

“LVM sēklas un stādi” kokaudzētavas piedāvā iegādei priedes kailsakņu stādus, priedes ietvarstādus, egles ietvarstādus un egles kailsakņu stādus ar uzlabotu sakņu sistēmu. Meža stādi plašā piedāvājumā arvien pieejami kokaudzētavās esošajās saldētavās - Strenču, Mazsilu un Podiņu kokaudzētavās.

“Iegādājoties stādus, ir svarīgi noskaidrot, kāds ir stādu audzēšanai izmantoto sēklu izcelsmes reģions. Priedes stādiem Latvijā ir iedalīti divi izcelsmes reģioni – austrumi un rietumi, savukārt eglei ir trīs izcelsmes reģioni – rietumi, austrumi un centrālais reģions. Meža likums nosaka, ka stādus, kas audzēti no austrumu reģionā ievāktām sēklām, atļauts stādīt arī meža īpašumā Latvijas rietumu daļā. Taču stādi, kuru sēklas iegūtas rietumos, būs piemēroti tikai valsts rietumu daļas mežiem. Iegādājoties meža stādus LVM kokaudzētavās, pircējam tiek izsniegts sertifikāts, kas apliecina stādmateriāla izcelsmi,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” ražošanas izpilddirektore Laima Zvejniece.

priedes stadi

Arī rudenī var stādīt mežu: skuju kokus ieteicams stādīt no augusta vidus līdz septembra beigām, bet lapu kokus – līdz oktobra beigām. Rudens  stādīšanu ieteicams sākt ar ietvarstādiem un nedaudz vēlāk izmantot kailsakņus ar uzlaboto sakņu sistēmu. Jāņem vērā, ka vēlā rudenī nav ieteicams stādīt kūdras augsnēs, jo var rasties sala izcilājumi.

Latvijas meža zinātnieku vairāku gadu desmitu ilgais darbs selekcijas jomā nodrošina, ka izaudzētie stādi no specializētās sēklu plantācijās iegūtā materiāla aug ievērojami labāk un pieauguša meža apmērus sasniedz daudz ātrāk, piemēram, priede ciršanas vecumu sasniedz jau 80–90 gados, un arī koku stumbri ir taisnāki. Tas savukārt ļauj ikvienam meža īpašniekam palielināt sava meža nākotnes vērtību pat par 20–30%.

Lasīt vairāk: