23 • 08 • 2023

Pavasara sezonā iestādīts par 310 hektāriem vairāk jauna meža

meza stadisana 2023 136 7647528 s

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) 2023. gada pirmajā pusgadā iestādījusi par 321 hektāriem vairāk jauna meža, nekā šajā periodā bija plānots. Kopumā līdz jūnija beigām LVM atjaunojusi un ieaudzējusi mežus 12,9 tūkstošu hektāru platībā, kas ir par 2,5 % vairāk no šogad pirmajā pusgadā plānotā meža atjaunošanas un ieaudzēšanas apjoma.

Meža atjaunošanas pavasara sezonā lielākā daļa atjaunota ar priedi (53 %) un egli (32 %), bet 12 % – ar bērzu. Tāpat nelielos apjomā (3%) mežs ir atjaunots ar melnalksni. Meža stādīšanas darbi atkal atsāksies rudenī, bet tikmēr, rūpējoties par jaunajiem kociņiem, tiek veikta jaunaudžu un agrotehniskā kopšana.

“Ātrāku darbu izpildi šogad sekmēja darba spēka pieejamība un arī mašinizēto risinājumu izmantošana. Piemēram, pagājušajā gadā, mašinizēti sējot, tika atjaunoti 336 hektāri meža, bet šogad – 651 hektārs. Šāds meža atjaunošanas veids būtiski ietaupa laiku, jo vienlaikus meža tehnika gan sagatavo augsni, gan iesēj koku sēklas, turklāt visu darbu paveic viens cilvēks. Mašinizēti sējot, mežs tiek atjaunots ar priedi,” stāsta  LVM meža atjaunošanas un kopšanas vadītājs Jānis Kažemaks.

Kopumā sējot vai stādot šogad tiks atjaunoti meži 18,3 tūkstošos hektāru: 0,7 tūkstoši hektāru tiks atjaunoti sējot, 1,3 tūkstoši hektāru – mašinizēti stādot, 11,4 tūkstoši hektāru – stādot ar rokas darba rīkiem, bet ap 4,9 tūkstošiem hektāru tiks atstāti atjaunoties dabiski.

meza stads copy

28 miljoni augstvērtīgu meža stādu

Šī gada meža atjaunošanas sezonā valsts mežos kopumā tiks iestādīti vairāk nekā 28 miljoni augstākās kvalitātes “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās audzētie selekcionētie stādi, kas ir ātraudzīgāki, ar lielāku koksnes pieaugumu un nodrošina veselīgākas nākotnes mežaudzes.

Latvijas zinātnieku veiktie pētījumi pierāda, ka selekcionēts stādmateriāls nodrošina audžu ātraudzību un koku kvalitāti. Atjaunojot mežu ar selekcionētiem stādiem, vismaz 15 gadus ātrāk iespējams sasniegt galvenās ražas cirtes apjomu. Selekcijas loma pieaug arī klimata pārmaiņu nesto izaicinājumu pārvarēšanā – ātraudzīgu koku stādīšana sekmē lielāku oglekļa piesaisti un nodrošina augstāku audžu noturību un vitalitāti, jo šādiem kokiem ir stiprākas saknes un lielāks vainags, paaugstinot spēju pretoties klimata pārmaiņu radītājai ietekmei.

Lasīt vairāk: