14 • 10 • 2024

Āgenskalnā atklāta “Kokmīļu pietura” bērniem

image 14

Āgenskalna tirgū šoruden atklāta jauna izglītojoša “Kokmīļu pietura”. Šī interaktīvā pietura aicina ģimenes ar bērniem iepazīt koksni kā ilgtspējīgu un klimatam draudzīgu materiālu. “Kokmīļu pietura” ir daļa no Latvijas vides aizsardzības fonda projekta “Nemēslo mežā”, un tā tapusi AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbojoties ar AS “Latvijas Finieris” un Āgenskalna tirgu.

LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre stāsta: "Koka stends veidots no izturīgā “Latvijas Finiera” saplākšņa, kas ražots no bērziem, kas augot sevī uzkrājuši oglekli. Tāpat interesants objekts “Kokmīļu pieturā” ir koka bluķis viena kubikmetra lielumā, uz kura ikviens var apsēsties. Šāds koksnes daudzums Latvijā izaug ļoti ātri – vien 1,3 sekundēs, turklāt, piesaistot vienu tonnu ogļskābās gāzes. Tāpēc arī koksnes produktus mēdz dēvēt par oglekļa noliktavām.”

“Kokmīļu pieturā” brīvi pieejami daudzveidīgi saplākšņa un koka kluči, ar kuriem bērni var radoši darboties. Daļa no koka klučiem darināti no šī gada spēcīgās vētras laikā gāztajiem kokiem Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē teritorijā.

“Kokmīļu pieturas” atklāšana notika 13. oktobrī, aicinot ģimenes piedalīties īpašā “Kokmīļu darbnīcā”, kuru vadīja LVM tīru mežu aizstāvis – Cūkmens.  

Projekta “Nemēslo mežā” ietvaros Cūkmens šogad jau viesojies vairāk nekā 100 skolās, bērnudārzos un nometnēs, izglītojot vairāk nekā 10 000 bērnu par tīru un veselīgu vidi. Turklāt ir izstrādāts arī jauns mācību materiāls bērniem – “Kokmīļu pase”, kā arī LVM ekoprogrammā “Cūkmena detektīvi” iesaistīti 5248 pirmsskolnieki no 174 izglītības iestādēm visā Latvijā.

Vairāk informācijas par projekta aktivitātēm un ekoprogrammu “Cūkmena detektīvi” var atrast www.cukmens.lv.

AS "Latvijas valsts meži" un SIA “Kalnciema iela” (Āgenskalna tirgus) noslēgusi sadarbības memorandu, lai veicinātu un palielinātu sabiedrības izpratni par meža ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Āgenskalna tirgus kā atvērts un iekļaujošs apkaimes centrs kalpo arī par kultūras un izglītības telpu radošajām izpausmēm un labklājības veicināšanai sabiedrībā, apvienojot apkaimes, pilsētas kultūras un izglītības iniciatīvas.

Lasīt vairāk: