15 • 08 • 2024

Latvijas valsts mežos gatavo augsni meža atjaunošanai

augsnes gatavosana

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) teritorijās, kurās plānota meža atjaunošana, kopš jūlija vidus notiek augsnes gatavošanas darbi. Kopumā šogad prognozēts sagatavot augsni 13 798 hektāru platībā.

Augsnes gatavošanas darbi notiek visos LVM reģionos. Vislielāko apjomu šogad prognozē sagatavot Dienvidkurzemes un Ziemeļkurzemes reģionā, attiecīgi 2 857 un 2 284 hektārus.

Augsnes gatavošanas darbu gaitu tiešā veidā ietekmē laikapstākļi. Arī jūlija beigās piedzīvotā vētra un lietavas vietām Zemgalē uz laiku likušas apturēt iesāktos darbus, kurus tur prognozēts paveikt 1 322 hektāru platībā.

“Jūlija spēcīgās vētras un lietus dēļ vairākos LVM Zemgales reģiona meža iecirkņos augsne ilgstoši bija pārmitra un tehnika burtiski grima. Augusta trešajā nedēļā situācija jau ir uzlabojusies. Lai arī darbi nedaudz kavēsies, paredzams, ka prognozēto apjomu spēsim sagatavot laikus, ja vien pāragri neiestāsies sals,” skaidro LVM mežkopības ražošanas vadītājs Lauris Ropājs.   

Atkarībā no meža tipa un augšanas apstākļiem augsni gatavo dažādos veidos: izmantojot disku arklu, rotējošo pacilotāju un veidojot pacilas ar kausu. Piemērota augsnes sagatavošanas veida izvēle ir priekšnosacījums sekmīgai meža atjaunošanai. Pareizi izvēloties veidu un sagatavojot augsni, jaunais mežs aug ātrāk un labāk, bez papildu ieguldījumiem stādījumu papildināšanas un kopšanas darbos.

Vislielākais augsnes apjoms ierasti tiks sagatavots, izmantojot disku arklus – 9 186 hektāri. Šādi augsni gatavo vairumā meža platību, kur ar disku arkliem iespējams uzirdināt augsni stādvietu sagatavošanai.

augsnes gatavosana disku arkls

Vietās, kur ir liels mitrums un zema augsnes nestspēja, piemērotākais augsnes sagatavošanas veids ir pacilu veidošana ar ekskavatoru un rotējošu pacilotāju.  Ar pacilu koka stādvieta tiek pacelta augstāk un līdz ar to tiek regulēts mitruma režīms pārmitrās vietās. Ar rotējošo pacilotāju šogad prognozēts sagatavot augsni 1 619 hektāros, savukārt, veidojot pacilas ar kausu –  2 941 hektārā.

augsnes gatavosana rotejosais pacilotajs

Augsnes gatavošana ir viens no priekšdarbiem, kas tiek veikts, pirms jauna meža atjaunošanas. Kvalitatīva augsnes sagatavošana veicina labāku stādmateriāla ieaugšanos. Pēc augsnes sagatavošanas un stādīšanas darbu izpildes veidojas izteiktas koku rindas ar līdzīgiem attālumiem starp stādiem, kas nākotnē atvieglo agrotehnisko kopšanu, koku aizsardzību pret dzīvnieku bojājumiem un jaunaudžu kopšanu.

Lasīt vairāk: