12 • 08 • 2024

Uzglabāšanas laukumos LVM uzkrāj šķeldu gaidāmajai apkures sezonai

skeldas laukums

Lai nodrošinātu ritmisku un stabilu enerģētiskās šķeldas piegādi pašvaldību katlumājām un citiem klientiem, vēl līdz septembrim AS “Latvijas valsts meži” (LVM) enerģētiskās šķeldas laukumos notiek šķeldas pievešana. Šogad LVM kopā plāno realizēt aptuveni 850 000 berkubikmetrus enerģētiskās šķeldas, veicinot atjaunojamo resursu izmantošanu enerģijas iegūšanai un stiprinot Latvijas energoneatkarību.

2024. gadā LVM ir organizējusi vairākas enerģētiskās šķeldas pārdošanas procedūras ar atšķirīgiem piegāžu periodiem, cenošanas principiem un apjoma piedāvājumiem, lai apmierinātu dažādu tirgus dalībnieku intereses. Sadarbības partneri ir informēti, ka LVM šī gada oktobrī organizēs vēl vienu pārdošanas procedūru piegādēm apkures sezonā no 2024. gada novembra līdz 2025. gada aprīlim.

“Klientu vajadzības ir dažādas un enerģētiskās šķeldas piegādes grafiks visbiežāk ir nevienmērīgs. Piemēram, ir katlumājas, kuras vasarā nekurina, taču ziemā kurina intensīvi, bet uzglabāšanas vieta pilsētas centrā ir ierobežota. Tāpēc šķeldas uzglabāšanas laukumiem ir liela nozīme – šādi pašvaldību katlumājas var pastāvīgi piekļūt nepieciešamajam šķeldas apjomam un nodrošināt iedzīvotājiem nepārtrauktu siltumapgādi. Laukumi kalpo arī mums kā sava veida drošības noliktavas, ja mežā tehnika sabojājas vai laika apstākļi, kā sniegs vai atkala, ziemā strauji ierobežo piekļuvi resursam,” skaidro LVM enerģētiskās koksnes produktu vadītājs Ojārs Keziks.  

Pašlaik LVM šķeldu uzglabā divos šķeldas laukumos, no kuriem viens atrodas Kurzemē un viens Zemgalē. Katrā laukumā var uzkrāt līdz 50 000 ber.m3 šķeldas. No aprīļa līdz septembrim laukumos šķelda tiek pievesta, bet no oktobra līdz martam, apkures sezonas laikā, tā pakāpeniski, saskaņā ar klientu piegāžu grafikiem, tiek izvesta. Arī pievedamais apjoms uzglabāšanas laukumos tiek noteikts pēc klientu piegāžu grafika, kas iepriekš sastādīts pa mēnešiem.

 skelda 

Enerģētisko šķeldu LVM ražo no koku biomasas - gan no ciršanas atliekām, piemēram, zariem, galotnēm, atgriezumiem, sīkkokiem, skujām, gan no apauguma un sīkkoksnes, kas paliek mežā pēc ceļmalu un grāvju apauguma novākšanas un jaunaudžu kopšanas.

Lasīt vairāk: