12 • 06 • 2020

Vēsajā maijā mazinājusies egļu astoņzobu mizgraužu aktivitāte

pict0990

Latvijas Valsts mežzinātnes institūts (LVMI) “Silava”  ik gadu veic meža kaitēkļu monitoringu, kas ir daļa no nacionālā meža monitoringa. Vēsie laikapstākļi šī gada maijā bija labvēlīgi mežu īpašniekiem, jo ievērojami mazinājusies egļu astoņzobu mizgraužu (Ips typographus) aktivitāte, salīdzinot ar 2019. gada maiju.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka šī gada maijā vidējā gaisa temperatūra bija +9,5oC, kas ir zem vidējās mēneša normas, līdz ar to šī gada maijs bija pirmais kopš 1999. gada, kad vidējā gaisa temperatūra bija zem +10oC. Visvēsākais bija maija vidus, kad valsts austrumos pat izveidojās sniega sega, arī nokrišņu daudzums Latgales pusē bija gandrīz 2 reizes augstāks par normu.

2019. gadā mizgraužu populācija, salīdzinot ar 2018. gadu, bija pieaugusi vairāk nekā divas reizes. Tas šogad meža īpašņiekiem radīja nopietnas bažas. Lai gan maijā veiktā mizgraužu monitoringa dati liecina, ka mizgraužu aktivitāte ir mazinājusies, tomēr AS “Latvijas valsts meži” Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks aicina mežu īpašniekus būt modriem, jo egļu kaitniekam jāpievērš uzmanība visas vasaras garumā.

 it 2020 v copy copy copy

“Mizgraužu populāciju tikai 10 – 15% apjomā spēj ietekmēt mizgrauža dabiskie ienaidnieki, taču daudz lielāka nozīme mizgraužu populācijas regulācijā ir klimatiskajiem apstākļiem. Slapjš pavasaris vai salīdzinoši auksts maijs var strauji samazināt mizgraužu populāciju un mizgraužu savairošanās var strauji samazināties. Taču vējgāzes un sausas vasaras šo mizgraužu savairošanos strauji palielina. Katrā vējgāzes koka kubikmetrā, kas netiek laikus izvākts no meža, var savairoties līdz pat 70 tūkstošu vaboļu, kas var iznīcināt līdz pat 20 mežaudzes kokus,” skaidro LVMI vadošais pētnieks Agnis Šmits.

Tomēr maija pēdējā nedēļā tika novērots mizgraužu lidošanas aktivitātes pieaugums, kad slazdos tika noķerts 80–90% no visām maija mēnesī noķertajām vabolēm.  Pašlaik  paaugstināta mizgraužu aktivitāte novērota LVM Austrumvidzemes reģionā un atsevišķos iecirkņos LVM Ziemeļlatgales reģionos. Lai minimizētu papildu apdraudējumu veselām, nebojātām egļu audzēm, ir aktualizētas mizgraužu bojājumu ierobežošanas vadlīnijas, nosakot preventīvos un ierobežošanas pasākumus apdraudētākajos meža iecirkņos.

it maijs2019 sk copy copy copy copy

Lasīt vairāk: