25 • 07 • 2023

Ievāc spurdzes bērzu sēklu ieguvei

spurdzes

Bērzs ir otrā izplatītākā koku suga Latvijas valsts mežos. Lai nodrošinātu kvalitatīvas nākotnes bērzu audzes, jūlijā aktīvi rit spurdžu vākšana bērzu sēklu ieguvei. Spurdžu vākšana AS “Latvijas valsts meži” īpaši veidotajās sēklu plantāciju siltumnīcās tikko noslēgusies, bet mežaudzēs – vēl turpinās.

Pretēji priežu sēklām, kur lielāko daļu ievāc plantācijās, bērzu sēklu lielāko apjomu ievāc mežaudzēs. Tā kā koki ir augsti un spurdzes lielākoties ir bērzu augšējos zaros, spurdzes tiek vāktas no gāztiem kokiem. Lai nodrošinātu sēklu ģenētisko daudzveidību, bērzu sēklas jāiegūst no vismaz 30 kokiem.

“Bērzu sēklu vākšanu un ražu ietekmē arī laikapstākļi. Piemēram, sausā un karstā laikā sēklas var sākt izbirt ātrāk. Kopumā šis vērtējams kā labas ražas gads – līdz šim ievāktās spurdzes ir lielas un dzeltenas. Veselīga bērzu spurdze ir 3–4 cm gara 0,5–1cm caurmērā. Šādā spurdzē ir ap 200 –300 sēklu. No ražīgākā koka sēklu plantācijā šogad esam savākuši 30 litrus spurdžu,” skaidro LVM Kalsnavas sēklkopības iecirkņa vadītājs Jānis Auziņš.

Kad spurdzes no kokiem savāktas, tās tiek nogādās čiekurkaltē. Tur spurdzes iespējami ātri atbrīvo no zariem un liek žāvēties nelielās kārbās labi ventilētā un siltā telpā. Divus trīs mēnešus spurdzes šādi žāvējas un tad tiek attīrītas, lai no kopējās masas iegūtu tikai sēklas. Sēklu dīdzība gadu no gada atšķiras, tā var svārstīties pat no 16 % līdz 80 %, tāpēc spurdzes vienmēr jāievāc ar rezerves apjomu. Lai izaudzētu vienu miljonu bērzu, nepieciešams viens kilograms attīrītu sēklu. Plānots, ka LVM Kalsnavas čiekurkalte, kurai Kurzemes pusē lasītās spurdzes nogādā arī LVM Rendas čiekurkalte, kopumā šī gada sezonā iegūs 3–5 kg sēklu.

Lasīt vairāk: