03 • 05 • 2023

Notiks valsts nozīmes kultūras pieminekļa “Dundagas parks” izstrādātā ainavu apsaimniekošanas plāna publiskā apspriede

img 20230503 100627

Lai turpinātu līdzšinējo sadarbību ‘Dundagas parka” teritorijas ainavu apsaimniekošanas plāna izstrādē, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina Talsu novada domes un vietējās sabiedrības pārstāvjus uz izstrādātā “Dundagas parka” ainavu apsaimniekošanas plāna publisko apspriedi 11. maijā plkst.15.00 LVM Ziemeļkurzemes reģiona klientu centrā, Dundagā, Parka ielā 1.

LVM sagatavotais valsts nozīmes kultūras pieminekļa “Dundagas  parka” ainavu apsaimniekošanas plāns izstrādāts atbilstoši LVM teritorijas apsaimniekošanas un valsts nozīmes kultūras pieminekļa apsaimniekošanas mērķiem, tai skaitā dabas un kultūras mantojuma saglabāšanu, ietverot apsaimniekošanas mērķu analīzi, kā arī “Dundagas  parka” ainaviski vērtīgu ainavu telpu, ainavisku ceļu un ainavisku skatu punktu identificēšanu, novērtēšanu, kartēšanu un apsaimniekošanas pasākumu risinājumu ieteikumus.

“Dundagas parka teritoriju apsaimniekošanas mērķi ir cieši saistīti ar kultūrvēsturiskā mantojuma un dabas vērtību saglabāšanu, piedāvājot attīstības scenārijus ar jaunu rekreācijas objektu izveidošanu un esošo objektu atjaunošanu, saglabājot vēsturiskā parka vērtības un autentiskumu. Atbilstoši sākotnējam aktivitāšu plānam, LVM sadarbībā ar piesaistīto pakalpojuma sniedzēju jau aizvadītā gada rudenī organizēja sākotnējo “Dundagas parka” apsaimniekošanas plāna publisko apspriešanu, vietējo iedzīvotāju aptauju par šo ieceri, kā arī organizēja tematiskos pasākumus, lai sadarbībā ar interesentiem izstrādātu un apkopotu ainavu apsaimniekošanas plāna idejas,” par īstenotajām aktivitātēm apsaimniekošanas plāna izstrādē stāsta LVM Ziemeļkurzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners.

 Attīstības plāna 1. variants 

 Attīstības plāna 2. variants 

“Dundagas parka” teritorija ir sadalīta vairākos nekustamajos īpašumos ar dažādu īpašumu piederību, to starpā ir arī Talsu novada pašvaldībai un fiziskām personām piederoši īpašumi. Parkā konstatētas 29 vietējās un 16 svešzemju koku un krūmu sugas, galvenā dendroloģiskā vērtība ir vietējie sugu koki, no kuriem 354 sasnieguši dižkoka izmērus. “Izstrādātais parka teritorijas apsaimniekošanas plāns ietver priekšlikumus ainaviski vērtīgo vietu attīstībai un apsaimniekošanai, iekļaujot esošo koku apsaimniekošanu, jaunu stādījumu ievietojumu un esošo rekreācijas objektu un celiņu tīkla pilnveides risinājumus,” skaidro LVM Ziemeļkurzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām sazināties, rakstot e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., tel. 26134357.