13 • 05 • 2016

Aicina piedalīties konkursā “Zūdam kokos”

Majnica

Vēl tikai līdz 16. maijam mākslinieki aicināti ļauties iedvesmai un īstenot savas idejas par koksnes izmantošanas iespējām AS “Latvijas valsts meži” un festivāla “Positivus” kopīgi rīkotajā mākslas darbu konkursā “Zūdam kokos!”. Savu dalību ārpus konkursam pieteikuši arī pieredzējušie mākslinieki – Oskars Bērzs un Atis Izands, kuri jau trīs festivāla gados realizējuši četras savas idejas un arī šogad gatavi likt lietā vismaz vienu kubikmetru koksnes un apspēlētu šī gada mākslas objektu tēmu.

"Festivāla desmitgadē tam jābūt kaut kam īpašam, grandiozam – maksimāli lielam," nedaudz šī gada instalācijas ideju sarunā ar portālu “Delfi” atklāj Oskars. "Skaidrs, ka, atbilstoši idejai, tā būs no koka, un, atbilstoši sauklim "Zūdam kokos!", patiešām kokos varēs arī pazust. Un obligāti objektam ir jābūt ar savu knifiņu, jāpiesaista skatītājs." Šogad mākslinieki aicināti radīt mākslas objektus, kas attēlo dažādus veidus, kādos koksne tiek izmantota cilvēka dzīvē.

Gan Atis viens pats, gan abi kopā regulāri piedalās arī Rīgas Domes rīkotajos pilsētvides objektu konkursos – viņu darbi ir tikuši realizēti gan Rīgas svētkos, gan "Ziemassvētku egļu ceļā", gan gaismas festivālā "Staro Rīga" u. c. pasākumos.

Abi mākslinieki, kas savulaik mācījušies Rīgas centra daiļamatniecības pamatskolā, bet nu viens no viņiem ir mākslinieks, multimediju dizainers, bet otrs savu karjeru saistījis ar IT jomu, –  ir vienisprātis, ka ikvienam, kam ir ideja un vēlme piedalīties konkursā, tas ir jādara: "Gabals jau nenokritīs. Pieņems – pieņems, nepieņems, nu tad nepieņems. Arī mēs likām kopā idejas, un tādu mums ir daudz, un… uzreiz pieņēma," stāsta Oskars.

"Ideāli, ja tandēmā darbojas viens, kurš vairāk atbild par objekta māksliniecisko pusi un otrs, kurš var tehniski salikt visu kopā, lai nav galīgās aplamības." Šajā duetā Oskars ir tas, kurš atbild par tehnisko un praktisko pusi, taču viņam pieder arī radošās idejas pirmspieteikuma stadijā.

Dalies ar klatbutni un vairo prieku

2012. gadā abi puiši konkursā piedalījās pirmo reizi un izveidoja instalāciju, kas sastāvēja no sešām kolonnām. Tās, sajūtot tuvumā cilvēka ķermeņa siltumu, "salutēja" ar putuplasta granulām. "Tas bija kaut kas moderns, futūristisks, kas aug ārā no zemes, bet kolonnu skaits – seši – simbolizēja sesto "Positivus" gadu," skaidro Oskars.

Arī turpmākajos pieteikumos Oskars un Atis centās iekļaut kādu atsauci uz festivāla norises gadu. Piemēram, košo "Mājnīcu" 2014. gadā, kas atradās kāpu priedēs pirms ēdināšanas zonas, veidoja astoņas spilgtas arkas.

Vissarežģītāk Oskaram un Atim bijis pērn, kad konkursā uzvarēja divas viņu idejas – objekti "Perspektīva" un "Griezies līdzi". "Tas, cik ļoti mums patīk šis process, slāpē to, cik grūti tas nāca. Abi objekti bija atšķirīgi, bet vienādi sarežģīti. Mēs paši sevi pārbaudām katru gadu," smejas Oskars.

Perspektiva 1

Visi interesenti tiek lūgti darbus iesūtīt līdz 16. maijam (ieskaitot) uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. E-pastā papildus iesniedzamajiem materiāliem jānorāda arī darba nosaukums, darba autors vai autoru kolektīvs, kā arī kontaktinformācija – tālruņa numurs un e-pasta adrese.

Lasīt vairāk: