23 • 08 • 2024

LVM vides eksperte Kurzemē fiksē neierasti augstas efejas

efejas

Veicot augu monitoringu, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides eksperte Gunta Evarte-Bundere Ventspils novadā konstatējusi Latvijā neierasti garas – aptuveni 10 metrus augstas – īpaši aizsargājamās parastās efejas Hedera helix.

Līdz pat 1998. gadam Latvijā nebija ziņu par efeju ziedēšanu. Ziedoši (ģeneratīvie) dzinumi efejām vizuāli atšķiras, tiem ir ieapaļi rombiskas lapas, un uz tiem īpaši labvēlīgos apstākļos attīstās ziedi. Efeju ziedēšana Latvijā pirmoreiz novērota 1998. gadā Rucavas apkārtnē, 2019. gadā ziedoša efeja novērota apstādījumos Nīcā Latvijas dienvidrietumu daļā.

“Šogad apsekojot parastās efejas mikroliegumu Ziemeļkurzemē Ventspils novada Tārgales pagastā konstatētas lielas, vecas un vitālas efejas aptuveni 10 m augstumā. Turklāt piecas no tām šogad ziedēs, kas liecina par sugai labvēlīgiem apstākļiem. Efejas parasti zied augusta beigās, septembrī ar zaļgandzelteniem ziediem galviņveida čemurā. Savukārt auglis ir melna oga. Turpmāk jāseko līdzi, lai sugas dzīvotnē nemainītos gaismas intensitāte, jo šī suga nepanes spilgtu apgaismojumu – tad efejai apdeg mūžzaļās lapas un tā var iet bojā,” skaidro LVM vides eksperte Gunta Evarte-Bundere.

efejas2

Attēlā: priekšplānā dižākās monitoringa laikā apsekotās parastās efejas

Parastā efeja plaši sastopama Eiropā, tai patīk okeāniskis klimats ar maigām ziemām, līdz ar to Latvijā tā sastopama ļoti reti. Pirmās ziņas par efeju atradnēm Latvijas teritorijā gan zināmas jau kopš 19. gs. pirmās puses. Senāk suga stādīta parkos un kapsētās Kurzemē. Suga savvaļā veido nelielas populācijas meža masīvos Rucavas, Nīcas, Liepenes un Dundagas apkārtnē.

Ilgu laiku tika uzskatīts, ka Baltijas un Skandināvijas valstīs aug Baltijas efeja Hedere helix var. baltica – maza, 4–5 m augsta liāna, taču jaunākajos zinātniskajos pētījumos šādu varietāti neatzīst, un visā sugas izplatības areālā sastopama viena suga – parastā efeja Hedera helix, kas labvēlīgos apstākļos Eiropā var sasniegt pat 20 m augstumu.

Lasīt vairāk: