06 • 08 • 2024

Valsts mežos vētra lauzusi un gāzusi kokus 70 000 kubikmetru apjomā

vetras postijumi

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) turpina veikt jūlija izskaņas spēcīgās vētras skarto meža platību apsekošanu. Visvairāk mežaudzes cietušas LVM apsaimniekotajos mežos Latvijas centrālajā daļā. Nedēļu pēc vētras apkopotie dati liecina, ka sešos LVM meža iecirkņos Zemgales reģionā vētra nolauzusi un izgāzusi kokus aptuveni 70 000 kubikmetru apjomā, pārsvarā skarot Dobeles, Jelgavas, Olaines un Tukuma novadus.

LVM speciālisti arvien aktīvi strādā gan uz vietas mežā, gan izmanto tālizpētes datus un bezpilota gaisakuģus, lai noteiktu konkrētu postījumu apmēru. Paredzams, ka apjoms pieaugs, tomēr, visticamāk, nepārsniegs 100 000 kubikmetrus.

Lai ierobežotu meža kaitēkļu savairošanos un koksne nezaudētu savu vērtību, vētras gāztie un lauztie koki no mežiem jāizved pēc iespējas ātrāk. Tāpēc šobrīd prioritāri tiek atbrīvoti autoceļi, tai skaitā meža ceļi un brauktuves, lai teritorijām var piekļūt, precizēt postījumu apmēru un sagatavot sanitārās cirsmas mežizstrādei.

Visvairāk vētra Zemgalē gāzusi un lauzusi bērzus – pusi no visa izgāzto koku apjoma, aptuveni trešdaļa bijušas priedes (30 %), bet vismazāk – egles (10 %) un apses (10 %). Sevišķi smagi postījumi fiksēti Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē – tur postījumi sasniegs ap 4000 kubikmetru.

Spēcīgās lietavas, kas pavadīja vētru, ietekmējušas arī meža autoceļus. Vairāki meža autoceļi LVM Zemgales reģionā tika izskaloti; trīs ceļi tika pilnībā pārrauti, no kuriem divi jau ir saremontēti. Paaugstinoties ūdens līmenim Svētes upē, vairāki tuvumā esošie autoceļi arvien ir applūduši.

“Kad no kritušajiem kokiem būsim atbrīvojuši visus meža autoceļus, droši vien atklāsim vēl kādus postījumus. Liela varbūtība, ka bojāti būs tie meža ceļi, kuri lietavu laikā vēl bija būvniecības stadijā. Lai arī postījumus esam fiksējuši, vērtējam tos kā ekstrēmajiem laika apstākļiem samērīgus,” skaidro LVM Meža infrastruktūras būvniecības procesa vadītājs Artūrs Markots. 

Lasīt vairāk: