24 • 07 • 2024

Mežaudzēs ievāc spurdzes bērzu sēklu ieguvei

spurdzes

Lai nodrošinātu bērzu sēklu rezervi nākamajiem trim četriem gadiem, īpaši atlasītās AS “Latvijas valsts meži” (LVM) mežaudzēs kopš jūlija vidus rit intensīva bērzu spurdžu vākšana. 

Bērzu spurdzes šogad tiek ievāktas sešās mežaudzēs dažādos Latvijas reģionos. Darbs ir saspringts, jo spurdzes jāievāc divu nedēļu laikā – vēlāk sēklas no spurdzēm sāk birt ārā. Atšķirībā no priežu un egļu čiekuriem, kurus sēklu ieguvei lielākoties ievāc īpaši ierīkotās plantācijās, aptuveni 70 % bērzu spurdžu ievāc mežaudzēs. Tā kā bērzi ir augsti un spurdzes lielākoties atrodas augšējos zaros, tās tiek vāktas no gāztiem kokiem. Spurdžu raža gadu no gada atšķiras.

“Šogad raža vērtējama kā ne tik laba. Reālo ievākto spurdžu apjomu un, galvenais, kvalitāti, varēsim novērtēt, kad būs novāktas pilnīgi visas spurdzes, taču pirmie vērojumi liecina, ka šogad spurdzes kokos ir četrreiz mazāk nekā pērn. Ja raža ir laba, spurdzes ir lielas un dzeltenas. Veselīga bērzu spurdze ir 3–8 cm gara un līdz 1 cm caurmērā. Spurdžu ražu tiešā veidā ietekmē arī laikapstākļi, piemēram, šogad sākotnēji atlasītajās mežaudzēs LVM Ziemeļlatgales reģionā pēc pavasara salnām visas spurdzes bija nosalušas,”  skaidro “LVM Sēklas un stādi” sēklu ražošanas vadītājs Justs Lūkins.

Mežaudžu atlase sēklu ieguvei

Vispirms no sagatavotā cirsmu fonda tiek atlasītas sēklu ieguvei piemērotas audzes, vērtējot audzes vitalitāti, platību, augšana apstākļus. Vēl pirms spurdžu vākšanas audzes tiek divreiz apsekotas: marta beigās, aprīļa sākumā bezlapu stadijā, kad eksperti vērtēja, vai notiek vīrišķā ziedēšana; un divu nedēļu laikā pirms  Līgo svētkiem, kad jau tika vērtēti un atlasīti atsevišķi koki. Lai nodrošinātu lielāku sēklu daudzveidību, saskaņā ar meža reproduktīvā materiāla noteikumiem spurdzes jāievāc vismaz no 50 kokiem. 

Bērza sēklu ieguvei Latvija tiek iedalīta Austrumu un Rietumu sēklkopības zonās. Vēlāk mežaudžu atjaunošanai izmanto konkrētajā zonā iegūtās sēklas. Austrumos iegūtās sēklas var izmantot arī Rietumu zonā, bet pretējā virzienā gan ne. 

Mērķis – palielināt bērzu sēklu ražu siltumnīcās

Pagaidām lielākā daļa bērzu spurdžu tiek ievākta mežaudzēs, bet atlikusī daļa – 10–30% – īpaši ierīkotās siltumnīcās. Gan Latvijas, gan Baltijas un Ziemeļvalstu speciālisti pašlaik meklē labākos risinājumus, lai sēklu ieguvi siltumnīcās palielinātu.

“Siltumnīcās augošie bērzi, ar izņēmumiem atsevišķos gados, neražo pietiekami daudz sēklu, taču paši siltumnīcas apstākļi sēklu ieguvei būtu piemērotāki, jo vieglāk kontrolējami. “Latvijas valsts meži” nesen ierīkojuši pilnīgi jaunu siltumnīcu, kurā izmantoti zinātnē balstīti inovatīvi risinājumi, lai radītu bērzu augšanai un ražībai iespējami labākus risinājumus. Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” zinātnieki pašlaik meklē labākos bērzu klonus, kas ne tikai labi aug, bet arī ražo pietiekami daudz un ražīgas sēklas, lai jau tuvākajā laikā bērzu ražu siltumnīcās palielinātu,” turpina J. Lūkins. 

Kad spurdzes no kokiem savāktas, tās tiek nogādās čiekurkaltē. Tur spurdzes iespējami ātri atbrīvo no zariem un liek žāvēties nelielās kārbās labi ventilētā un siltā telpā. Divus trīs mēnešus spurdzes šādi žāvējas un tad tiek attīrītas, lai no kopējās masas iegūtu tikai sēklas.

Lasīt vairāk: