06 • 06 • 2024

“Meža meistarklasē” šogad piedalījušies gandrīz 12 000 skolēnu

appo5737

Aicinot skolas mācīties dabā un iepazīt meža bagātības, arī šogad AS “Latvijas valsts meži” (LVM) īstenoja vides izglītības programmu “Meža meistarklase”, kurā sasniegts jauns dalībnieku rekords – teju 12 000 dalībnieku no 220 Latvijas skolām.

“Meža meistarklase” atbalsta kompetenču izglītību saskaņā ar “Skola 2030”. Tajā piedalīties aicinātas 1. līdz 9. klases, kopā ar skolotājiem veicot mācību gada garumā kādu no trīs meistardarbiem – āra meistarstundu, koka meistarstiķi vai meža meistardienu.

Veido meža dienu uzlīmi

Programmas ietvaros skolās norisinājās arī jau par tradīciju kļuvušais “Meža uzlīmju konkurss”, kurā skolēni tika aicināti radoši izpausties, veidojot uzlīmes dizainu. Šī gada tēma “Ar putniem mežā” ļāva iepazīt valsts mežos mītošo putnu daudzveidību ne vien zīmējot, bet klašu lokā veidojot arī atsevišķus grupu darbus un veicot pētījumus par Latvijā sastopamajām putnu sugām.

uzlime 1

No visiem iesniegtajiem darbiem tika izvēlēti divi laureāti. Vecuma grupā no 1. līdz 4. klasei par laureātu žūrija atzina Emīliju Beļakovu, bet grupā no 5. līdz 9. klasei – Lauru Meikstumu. Abas laureātes saņēma apmaksātu autobusu visai klasei uz “Latvijas Meža dienām”, kas 24. un 25. maijā norisinājās LVM dabas parkā Tērvetē, aizraujošu uzdevumu grāmatu "Putni Latvijā", kā arī uzlīmes ar pašu veidoto dizainu.

Tāpat žūrija lēma piešķirt specbalvu par labāko kolektīvo darbu Zemgales pamatskolas 4. klasei, novērtējot audzēkņu veikto apjomīgo pētniecisko darbu uzlīmes dizaina izstrādē. Arī specbalvas ieguvēji uz vērienīgo meža nozares festivālu Tērvetē devas ar apmaksātu autobuss visai klasei.

Aicina vairot skābekli

Būtisks pasaules klimata pārmaiņu iemesls ir pārāk liels ogļskabās gāzes jeb CO2 daudzums, kas rodas cilvēku darbības rezultātā. Lai nodrošinātu lietpratīgu izglītību par klimata pārmaiņām un veicinātu izpratni par koku lomu cīņā ar globālo sasilšanu, skolas tika aicinātas iesēt un audzēt savus kokus, tādējādi piesaistot atmosfērā esošo oglekli.

Vairāk nekā 500 klases un pulciņi atsaucās sēšanas aicinājumam, kopīgiem spēkiem iesējot vairāk nekā 16 000 sēklu.

“Rudenī skolēni salasīja ozolzīles un glabāja atbilstoši norādījumiem. Pavasarī jau dīgt sākušās zīles iestādījām podiņos. Nolēmām, ka, beidzoties mācību gadam, katrs skolēns paša izaudzētos stādiņus vedīs mājās un stādīs savā īpašumā. Sējām un audzējām arī atsūtītās priežu sēklas – tām bija ļoti laba dīdzība. Arī šos stādus bērni uz vasaru nesīs mājās un rūpēsies, lai vēlāk iestādītu paliekošā vietā,” stāsta Limbažu novada speciālās pamatskolas skolotāja Sanita Krūmiņa.

Meistardarbiem – arī novērtējums

Paveiktos darbus dalībnieki reģistrēja un par savu veikumu jau drīzumā saņems diplomus. 75 klases šajā mācību gadā veikušas vismaz divus meistardarbus, tādējādi saņemot  mācekļu diplomus, bet 101 klase paveikusi visus trīs uzdevumus, tāpēc tām tiks piešķirti meistaru diplomi.

Lasīt vairāk: