30 • 05 • 2024

“Latvijas Meža dienās” šogad rekordliels apmeklētāju skaits

raimonds subatovics t26676432 180

Aizvadītajā nedēļas nogalē – 24. un 25. maijā – Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē Kurbada zemē notika Baltijā lielākais meža izziņas pasākums “Latvijas Meža dienas”, sniedzot iespēju skolēniem, jauniešiem un ģimenēm no visas Latvijas iepazīt meža lomu klimata pārmaiņu mazināšanā. Divu dienu svētkus apmeklēja rekordliels interesentu skaits – vairāk nekā 15 tūkstoši.

“Interese par “Latvijas Meža dienām” ar katru gadu pieaug – paplašinās gan pasākuma dalībnieku, gan apmeklētāju skaits. Prieks redzēt, kā ar katru gadu piedāvātās aktivitātes meža izziņas stacijās kļūst arvien kvalitatīvākas, bet apmeklētājiem pieaug zinātkāre un izpratne par mežu, tā apsaimniekošanu un nozīmi. Lai gan pasākumu kuplā skaitā apmeklēja ģimenes no tuvākās apkārtnes – Dobeles, Bauskas un Jelgavas –, netrūka interesentu arī no Rīgas un tālākām pilsētām. Apmeklētāju un dalībnieku interese ar katru gadu arvien pieaug, tāpēc “Latvijas Meža dienas” tradīciju turpināsim arī nākamgad. Uz tikšanos,” aicina pasākuma koordinators un “LVM Rekreācija un medības” projektu vadītājs Normunds Namnieks.

Vairāk nekā 100 dažādas ar mežsaimniecību, kokapstrādi un vidi saistītas organizācijas svētku laikā aicināja atklāt meža lomu cīņā ar klimata pārmaiņām, izprast katra mežsaimniecības procesa ietekmi uz to, gūstot atbildi uz jautājumu, vai nākotne slēpjas kokos? Interesentiem bija iespēja iepazīt meža mašīnas un piedalīties daudzveidīgās aktivitātēs. Kādā no meža izziņas pieturām varēja “iegrimt” kvarca smilšu vannā, rakties dziļā smilšu kaudzē, bet vēl citā – radīt  “vēja dzirnaviņas”. Daudzi jaunieši izmantoja iespēju iekāpt dažāda veida meža mašīnās, izbraukt ar kvadraciklu. Kādā no meža izziņas stacijām varēja likt lielu puzli, citā varēja pārbaudīt savas loka šaušanas prasmes, bet vēl kādā – iespēja iejusties mini kokvedēja šofera lomā un iekraut kravā atļauto kokmateriālu daudzumu.

“Pasākums ir lieliska vieta, kur iepazīstināt sabiedrību ar meža apsaimniekošanas plānošanas dažādajām niansēm, jo plānojot jebkuru darbību mežā, tiek vērtēta ietekme uz dabas vērtībām, ko veic kompetenti, sertificēti vides eksperti. Ir būtiski parādīt un skaidrot sabiedrībai LVM lomu un kompetenci dabas vērtību saglabāšanā, jo ikdienā, plānojot un  veicot jebkādu saimniecisko darbību, mūsu eksperti un kolēģi to ievēro dažādos veidos un līmeņos. Pasākuma apmeklētājiem piedāvājām iespēju praktiski darboties ar vides ekspertu instrumentiem, kā piemēram, ar lupām un mikroskopu apskatīt dažādas sūnas, ķērpjus, augus, kurus reizēm precīzi var noteikt tikai lielā palielinājumā. Šī aktivitāte izpelnījās lielu interesi apmeklētāju vidū, turklāt daudzi mērķtiecīgi nāca uz mūsu staciju, jo to atcerējās jau no iepriekšējiem gadiem un vēlējās atgriezties.

Šogad aicinājām arī apskatīt koka galotnē uzbūvētu zivju ērgļa ligzdas platformu, kādu LVM putnu eksperti mēdz būvēt dažādām īpaši aizsargājamu putnu sugām, lai tiem atvieglotu ligzdas būvniecību. Savukārt meža modelī bija iespēja skatīt mežu no putna lidojuma, kur bija redzamas dažādas koku sugas un vecuma mežaudzes, meža ceļi, meliorācijas sistēmas un citi elementi. Bija iespēja atrast piemērotāko vietu modelī izveidotajās mežaudzēs dažādām nekoksnes vērtībām, kā piemēram, ogām, veicinot izpratni, kur mežā meklēt avenes, meža zemenes vai mellenes,” stāsta LVM meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Jānis Zitāns.

dsc03908

“LVM Biznesa sistēmu risinājumu stendā “Mežs ekrānā” iepazīstinājām apmeklētājus ar LVM GEO risinājumiem. Interesentiem ļāvām iepazīt dažādu veidu kartes un stāstījām par to izmantošanas daudzveidību. Mūsu stendā uzkrājām arī apmeklētāju ģeogrāfijas statistiku – ikviens bija aicināts digitālā kartē atzīmēt vietu, no kuras ir ieradies. Šī aktivitāte izpelnījās lielu atsaucību. Mazākie pasākuma apmeklētāji bija priecīgi spēlēt atmiņas spēles, bet lielākie – sacensties ātrumā Latvijas puzles likšanā,” par aktivitātēm “Latvijas Meža dienas” vienā no stendiem stāsta LVM ģeotelpisko risinājumu projektu vadītāja Dana Spule.

““LVM Zemes dzīles” stenda apmeklētājus aicinājām iepazīt zemes dzīļu apsaimniekošanas procesu, izmantojot visas maņas. Mūsu mērķis bija stāstīt un parādīt sabiedrībai, ka derīgo izrakteņu ieguve LVM apsaimniekotajās teritorijās notiek atbildīgi un ilgtspējīgi, vēršot arī uzmanību uz to, kā katrs ikdienā izmantojam derīgos izrakteņus – tie nepieciešami ceļiem un būvēm, dārzā augošajiem dārzeņiem un ziediem, kā arī koka stādiem un ierīcēm, ko ikdienā izmantojam. Īpaši apmeklētas bija sajūtu takas, kas bija veidotas no minerālajiem materiāliem un kūdras, kurās sajūtas papildināja izzinošas informatīvās planšetes ar nozīmīgiem faktiem gan par smilts un grants ieguvi, gan kūdru un tās substrātiem. Ikviens varēja vizuāli ieraudzīt kūdras kubikmetru un produktus, kas izaug kūdras substrātos. Liela aizrautība bija manāma arī smilšu kastēs, kur mazākie pasākuma apmeklētāji varēja meklēt “dimantus” un būvēt smilšu pilis. Zinātkārākie pulcējās, lai dzirdētu stāstu par to, vai pēc kūdras ieguves paliek “kūdras tuksneši” un saņēma atbildi uz saviem jautājumiem, iegūstot pārliecību, ka izstrādātajās platībās tiek stādīts mežs vai atjaunots purvs. Arī nākamgad “LVM Zemes dzīles” staciju veidosim tā, lai tajā bērni var praktiski darboties bērni un gūt papildu zināšanas,” pieredzē dalās “LVM Zemes dzīles” pārdošanas izpilddirektore Karīna Āboliņa-Zalpētere.

Pasākuma pirmā diena, 24. maijs, bija veltīta skolēniem un jauniešiem: jaunas zināšanas guva vairāk nekā 9,1 tūkstotis skolēnu no visiem Latvijas reģioniem. Kā atzina daudzi no dalībniekiem, “Latvijas Meža dienas” kļuvušas par gaidītu pasākumu, kuram skolas rūpīgi gatavojas. Visas dienas laikā tika godināti dažādu konkursu laureāti: apsveikti LVM Meža dienu uzlīmju konkursa "Ar putniem mežā" uzvarētāji, mācību pētījumu konkursa “Mežotājs”, kā arī tika pasniegtas LVM Bioekonomikas skolas specbalvas. Uz skatuves notika arī SIA “Zaļā josta” makulatūras un izlietoto bateriju vākšanas konkursu uzvarētāju apbalvošana kopā ar grupu “Sudden Lights”.

Sestdiena, 25. maijs, Kurbada zemē tika aizvadīta ģimeņu zīmē – jau no agra rīta ģimenes piepildīja meža izziņas stendus, kuros darbojās gan mazākie pasākuma apmeklētāji, gan vecāki un vecvecāki. Mazākie pasākuma apmeklētāji priecājās par “Ukulele” priekšnesumu, tikšanos ar Cūkmenu un iespēju piedalīties dažādās aktivitātēs, kā piemēram, iegulties čiekuru vannā un atrast savu dārgumu smilšu kaudzē. Dienas otrajā pusē pasākuma apmeklētājus priecēja grupa “Labvēlīgais tips” ar īpašu programmu “Latvijas Meža dienām”.

lvm 25 bez fona copy

“Latvijas Meža dienas” šogad notiek piekto reizi. Pasākumu rīko AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību un dažādām meža un vides nozares organizācijām.

Lasīt vairāk: