30 • 04 • 2024

Latgales reģiona jaunieši un LVM eksperti tiekas Vides dienās

appo4984

Jau trešo gadu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) speciālisti iesaistās “Europe Direct Dienvidlatgales centrs” rīkotajās Vides dienās. Viesojoties Aglonas, Krāslavas, Daugavpils un Ilūkstes skolās, LVM eksperti tikās ar vairāk nekā 200 jauniešiem, stāstot par ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu un sniedzot ieskatu meža nozares plašajās izglītības un karjeras iespējās.

“Ikdienas mācību procesā satikti jomas specialisti vairo interesi apgūt dažādus ar dabaszinātnēm saistītus mācību priekšmetus. Vides dienas Latgalē jau trešo gadu sniedz iespēju kvalitatīvai savstarpējās informācijas apmaiņai, ļaujot jauniešiem labāk izprast ar ilgtspējīgu mežsaimniecību saistītus jautājumus, bet mums – LVM speciālistiem – jau šodien uzrunāt mūsu iespējamos meža nozares kolēģus un paust lepnumu par paveikto ikdienas darbu,” skaidro LVM Dienvidlatgales reģiona mežkopības vadītājs Aldonis Utināns. 

Aglonas un Krāslavas skolu audzēkņi, piedaloties lekcijā “Klimata pārmaiņas – riski un iespējas”, pievērsās aktuālajam klimata pārmaiņu jautājumam. Tas ir nepārtraukts process, kas ietekmē arī procesus mežā, liekot pārmaiņām pielāgot arī meža apsaimniekošanas praksi. Uzklausot LVM un zinātnieku veikto pētījumu atziņas, Aglonas vidusskolas pedagogi un audzēkņi novērtēja šādas tikšanās nozīmīgumu, jo tā ir iespēja ne vien gūt papildu informāciju un atbildes uz interesējošiem jautājumiem, bet arī kliedēt mītus par mežu apsaimniekošanu.

img 2550

Savukārt Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi kopā ar LVM Dienvidlatgales reģiona mežsaimniecības speciālistiem guva ieskatu ilgtspējīgas mežsaimniecības pamatprincipos. Nodarbības laikā skolēni iepazina dažādas meža apsaimniekošanas profesijas, izprotot to savstarpējo sasaisti un atbildību. Jaunieši ar interesi aplūkoja dažādus kartogrāfiskos materiālus, mežsaimniecības plānotāju darba instrumentus, piemēram, planšetes. Drona izmantošana mežsaimniecībā un programmētāju darbs daudziem dalībniekiem lika  pārdomāt stereotipus par profesijām meža nozarē.

LVM Kalsnavas arborētuma speciālisti iepazīstināja Ilūkstes Raiņa vidusskolas audzēkņus ar stāstu “Kur sākas mežs?”: kā notiek sēklu ievākšana plantācijās, kādēļ būtiski zināt sēklu un stādu izcelsmes vietu, kā tiek audzēti meža koku stādi un šķetināja vēl citus jautājumus, vairojot izpratni par kvalitatīva meža stāda iegūšanu no plantācijas līdz kokaudzētavai.

Lasīt vairāk: