24 • 02 • 2023

Jaunieši iepazīst mežu kā Latvijas drošības pamatu

57f178a3 e3d4 4f04 b71c adbe5a57c842

Smeļoties iedvesmu un izpratni video vēstījumu filmēšanai, arī šogad AS “Latvijas valsts meži” (LVM) stipendiju konkursa “LVM Bioekonomikas skola” 2. kārtas dalībnieki devās izzinošā ekspedīcijā, kuras laikā iepazina meža nozares lomu Latvijas enerģētiskās un materiālās drošības un neatkarības stiprināšanā.

Valsts mežu teritorijās notiekošos saimnieciskos procesus jauniešiem palīdzēja izzināt LVM Vidusdaugavas reģiona vecākais plānotājs Kārlis Taukačs. Tiekoties Zvirgzdes baltās kāpas apkārtnē, stipendiju konkursa dalībnieki apguva, kā aprēķināt iestādīto koku skaitu uz hektāru, kā arī iepazina koku vecuma un augstuma noteikšanas metodes. Ņemot vērā, ka mežsaimniecisko procesu plānošanā tiek salāgotas gan saimnieciskās, gan ekoloģiskās prasības, dalībnieki tika iepazīstināti arī ar bioloģiskās daudzveidības un ainavu saglabāšanas kārtību LVM apsaimniekotajās teritorijās.

74b34364 4a2d 4348 a41a 633aef061c62

Pēc izzinošā pasākuma mežā jaunieši devās uz Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu “Silava”, lai piedalītos dažādās institūta rīkotās praktiskajās darbnīcās, piemēram, veikt augsnes skābuma mērījumus, pētīt augu sakņu projekcijas un apstrādāt jauno koku galotnes ar aizsardzības līdzekļiem. Papildus LVMI “Silava” darbnīcām jaunieši institūta telpās tikās arī ar AS “Latvijas Finieris” speciālistiem, kuri radošā un izzinošā veidā iepazīstināja klātesošos ar bērza un tā produktu pielietojuma daudzveidību un potenciālu turpmākajām inovācijām. Dienas noslēgumā pētnieki kopā ar jauniešiem apskatīja Latvijas kokaugu sēklu banku un iepazina dažādas pētniecības metodes gan laboratorijās, gan šim nolūkam īpaši paredzētās siltumnīcās.

Konkursa “LVM Bioekonomikas skola” dalībniece Ance Gerbe no Jelgavas Valsts ģimnāzijas 11.b klases stāsta:

“Mācos klasē ar bioloģijas novirzienu, bet bioekonomikas konkursā piedalos pirmo reizi. Iepazīstot tuvāk šo tēmu, sapratu, ka tā ir diezgan interesanta un aktuāla mūsdienās. Patika arī šodienas ekskursija, kurā uzzināju daudz ko jaunu. Īpaši saistoša bija meža pārgājiena sadaļa un vizīte AS “Latvijas finieris” uzņēmumā, kurā redzēju cik plaši var izmantot koksni un tās produktus. Savukārt institūtā “Silava” iepazinām meža un saistīto nozaru pētniecības jomas. Diena bija pavadīta vērtīgi un izzinoši.” 

Konkursa ietvaros sākotnējais skolēnu uzdevums bija veidot saistošu un aktuālu plakātu par žūrijas izvirzīto tēmu. Labāko darbu autori, kuri ne vien veiksmīgi savos darbos atspoguļo bioekonomikas būtību, bet arī saista to ar savu ikdienu, tika aicināti piedalīties konkursa otrajā kārtā, lai kopā ar nozares ekspertiem noskaidrotu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem un iepazīst ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu dabā. Ekspedīcijas laikā gūtā iedvesma un jaunās zināšanas noder konkursa trešās kārtas dalībniekiem, veidojot aptuveni minūti garus video vēstījumus par bioekonomiku, tās nozīmi ikdienā un nākotnē.

ance gerbe

Attēls: Ances Gerbes izstrādātais plakāts. 

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) sadarbībā ar biedrību “Zaļās mājas”, AS "Latvijas Finieris", SIA "Rīgas meži" un Valsts izglītības satura centru organizē stipendiju konkursu vidusskolēniem “LVM Bioekonomikas skola”, lai vairotu izpratni par meža resursu augošo lomu vides problēmu risināšanā. Trīs kārtās jaunieši iepazīst, pēta dabā un risina jautājumus, kuri skar inovatīvo bioekonomikas jomu. Vairāk par stipendiju konkursu uzzini www.lvm.lv/bioekonomika.