10 • 03 • 2020

AS “Latvijas valsts meži” kokaudzētavās jau sākusies stādu pārdošana

images lvm ae d stadi jpg 1519551703 fit 1024 768

Pateicoties siltajam laikam, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās agrāk nekā ierasts sākta augstvērtīgo meža stādu pārdošana. Pēc iepriekš pasūtītajiem stādiem kokaudzētavās ierodas Latvijas privāto mežu īpašnieki, kuri jau iegādājušies gandrīz ceturtdaļmiljonu stādu. Aktīvi norit arī plānotais meža stādu eksports.

“Klienti novērtē mūsu meža stādu augsto kvalitāti un spēju ieaugt. Stādus pašreiz tirgojam no kokaudzētavu noliktavām – saldētavām, bet no āra poligoniem stādus sāksim vākt nedaudz vēlāk, kad būs sausāka augsne un pa to varēs pārvietoties stādu novākšanas tehnika,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

Šogad “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas plāno pārdot 53,3 miljonus meža stādu, no kuriem 29,1 miljonu stādu izmantos LVM apsaimniekoto platību atjaunošanai, bet 11,1 miljonus plānots novirzīt Latvijas privāto mežu īpašniekiem.

LVM aicina visus meža īpašniekus par mežu atjaunošanu domāt savlaicīgi, jo stādu audzēšana ir jāplāno ne tikai apjomos, bet arī pa sugām un reģionālajām izcelsmēm! Turklāt LVM kokaudzētavās plašā klāstā pieejami arī dekoratīvie stādi.

iestadi pavasari

Ik gadu LVM atjauno tūkstošiem meža platību, ikviena nocirstā koka vietā iestādot divus jaunus. Veselīgs un augošs mežs spēj nodrošināt lielāku ogļskābās gāzes piesaisti un skābekļa ražošanu. Tāpēc visa gada garumā norit aktīva meža apsaimniekošana.

AS “Latvijas valsts meži” mājaslapā ievietotais “Koku skaitītājs” ļauj sekot iestādīto koku skaitam.

Lasīt vairāk: