16 • 05 • 2019

Tuvojas meža nozares lielākais gada pasākums

 fotomanlv latvijas meza dienas 160 copy copy

Līdz gada lielākajam meža nozares pasākumam “Latvijas Meža dienas” Tērvetē atlikusi vien nedēļa. 24. un 25. maijā jau no plkst. 10 rītā parkā gaidīti lieli un mazi interesenti, lai atpūstos mežā, baudītu labu sabiedrību, piedalītos izzinošās un atraktīvās aktivitātēs, kā arī iepazītu meža apsaimniekošanas ciklu un izprastu jautājumus, kas saistīti ar meža nozari. Bez pārsteigumiem un atklājumiem neiztikt!

“Pasākuma ideja nāk no Skandināvijas, kur pozitīvā gaisotnē meža nozares profesionāļi tiekas un uzrunā sabiedrību izstādē “Elmia Wood”. Ģimenes ar bērniem, jaunieši un pat seniori uz izstādi dodas kā uz svētkiem neatkarīgi no tā, kādi ir laika apstākļi, – viņi tiem ir pielāgojušies. Izstādes dalībnieki ir gatavi stāstīt par savu kompāniju un produkciju gan profesionāļiem, gan sabiedrībai. “Latvijas Meža dienas” ir pasākums, kurā satiekas meža nozares pārstāvji, potenciālie sadarbības partneri un domu biedri,” par meža nozares grandiozā pasākuma ideju stāsta “LVM Rekreācija un medības” projektu vadītājs Normunds Namnieks.

Saimnieciska meža gaisotne Kurbada zemē

“Latvijas meža dienas” jau otro gadu notiks LVM dabas parka Tērvetē jaunākajā daļā – Kurbada zemē. “Līdz šim daudzas atpūtas un pasākumu vietas tikušas ierīkotas aizsargājamās teritorijās, kas pēc būtības atrodas pieaugušās un pāraugušās audzēs, tādēļ var rasties stereotips, ka vislabākā atpūta ir neskartā mežā. “Latvijas meža dienas” gāž šo pieņēmumu, aicinot gan lielus, gan mazus atpūsties un baudīt saimnieciskā meža gaisotni. Apkārtējā vide pasākumā kalpo kā ikvienam pieejams informatīvs līdzeklis – miniatūrs Latvijas meža apsaimniekošanas prakses modelis. Teritorija, kas izvēlēta šim pasākumam un pastāvīgajai ekspozīcijai, atšķiras no daudziem tik pazīstamā rūķiem un pasakām apvītā LVM dabas parka Tērvetē, kas pērn nosvinēja 60 gadu jubileju. Interesenti, kuri atgriezīsies Kurbada zemē pēc vairākiem gadiem, varēs uzskatāmi novērtēt pārmaiņas un redzēt, cik ātri mūsdienās aug mežs. Šajā parka daļā arī tiks veikta gan mežizstrāde, gan meža atjaunošana un kopšana,” stāsta Normunds Namnieks.

Nākotnē Kurbada zemes mežā plānots izveidot dažādas tematiskas sētas, lai ne tikai “Latvijas meža dienu” laikā, bet arī jebkurā citā dienā ikviens interesents varētu iepazīties ar meža apsaimniekošanas aspektiem un uzskatāmi redzēt, kāds izskatās mežs, kurā tiek veikta savlaicīga kopšana un kāds - palicis nekopts.

fotomanlv latvijas meza dienas 32

Skolēnu un ģimeņu diena

Piektdien, 24. maijā pasākuma norises vietā – Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē Kurbada zemē – pulcēsies vairāk nekā 200 Latvijas skolu klases. Dienas gaitā uz zaļās skatuves tiks apbalvoti AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Meža dienu uzlīmju konkursa laureāti – Talsu pamatskolas 6. klases skolniece Emīlijas Prihodjko un Aknīstes vidusskolas 4. klases skolnieks Eduards Jaujenieks, noskaidroti LVM Meža olimpiādes uzvarētāji, kā arī tiks sveikti biedrības “Zaļā josta” kampaņas “Tīrai Latvijai” laureāti.

Sestdien, 25. maijā, Kurbada zemē īpaši tiek gaidītas ģimenes ar bērniem. Šajā dienā pie koka tilta – laboratorijas Tērvetē, kas no Kurbada zemes un autostāvvietām ved uz LVM dabas parku Tērvetē, plkst. 11 tiks atklāta projekta “Viedais koks” ekspozīcija. Melnā apogļotā fasāde sašķelsies 4 daļās un atklās 4 modernas koka konstrukcijas, kuras vari pasūtīt Latvijā un pielietot savas modernās koka mājas būvniecībā.

Ģimenes dienā tiks atklāta arī jaunā Tērvetes veloparka trase, ko jau pārbaudījuši jauniešu vidū iecienītā raidījuma “Mēs ar brāli - kolosāli” galvenie varoņi. Tā pat šajā dienā norisināsies meža taku skrējiena “Stirnu buks” Susuru sacensības, kā arī medību suņu parāde un meža darbu paraugdemonstrējumi visā pasākuma teritorijā.

Kā šī gada jaunums pasākumā būs vērojama arī tehnika mazo meža īpašnieku vajadzībām, malkas skaldītāji, pārvietojamie lentzāģi, piedalīsies arī vairāki mežsaimniecības kooperatīvi un apvidus automašīnu dīleri.

Pieredze – iepazīt profesiju darbībā

“Pasākums ir ļoti vērtīgs un nozīmīgs, tas ļauj plašam interesentu lokam iepazīt dažādas profesijas darbībā, sadarbībā ar nozares uzņēmējiem, tādējādi parādot, cik šodien tautsaimniecībā ir nepieciešami un augstu tiek vērtēti kvalificēti speciālisti. Ogres tehnikums savā stendā iepazīstinās ar izglītības piedāvājumu audzēkņiem pēc pamatskolas un vidusskolas un pieaugušajiem. Informēs par iespēju izglītības programmas apgūt ne tikai Ogrē, bet arī Vecbebros un Rankā. Audzēkņi demonstrēs savas tehnikumā apgūtās prasmes darbā ar motorzāģi, forvarderu, ēdināšanas un viesmīlības pakalpojumos, datorikā un elektronikā, dizainā un mākslā. Būs radošās darbnīcas, iesaistot dažādās aktivitātēs apmeklētājus. Profesiju vislabāk var iepazīt darot!” skaidro Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante.

“Latvijas Meža dienas” organizē AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Tērvetes novada pašvaldību, Latvijas Meža īpašnieku biedrību, Latvijas Kokrūpniecības federāciju un biedrību “Zaļās mājas”. 2018. gadā  Latvijas Meža dienas LVM dabas parkā Tērvetē notika pirmo reizi, un tajās piedalījās kopumā ap 12 000 cilvēku. Pasākums ir bez maksas.

Lasīt vairāk: