02 • 04 • 2019

LVM reģionos sākti meža atjaunošanas darbi

ae d 152084

Pateicoties labvēlīgiem laikapstākļiem, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) šogad sākusi meža atjaunošanas pavasara sezonu, pērn darbi sākās vēlu – aprīļa izskaņā. Šogad plānots atjaunot mežu 15 128 hektāros, to skaitā, iestādot jauno mežu 9204 hektāru platībā.

“Šādi apstākļi stādīšanai ir ļoti piemēroti: ir silts, spīd saule un mežkopji cer, ka neatkārtosies pērnā gada scenārijs: straujš pavasaris, kuru raksturoja silts, sauss laiks, bez ievērojamiem nokrišņiem. Jauno meža stādu ieaugšanas kvalitāti apdraud sausums,” skaidro LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītāja Dace Ozola. Kopumā 2018. gadā valsts meži atjaunoti 15 200 hektāru platībā.

Lai valsts mežos saglabātu esošo sugu proporciju un bioloģisko daudzveidību, šogad plānots 4709 hektāros iestādīt priedi, 3365 hektāros – egli, 981 hektāros ­ bērzu un 149 hektāros – melnalksni.

Lielākie stādīšanas darbi – 8900 hektāru platībā – tiks veikti pavasara mēnešos, iestādot 97 % no plānotā stādu apjoma, atlikušo darba apjomu atstājot rudenim.

img 1346

Šogad LVM pirmo reizi Latvijas mežkopības praksē uzsāks meža stādīšanu ar mašīnu – darbs veicams ar speciālo stādīšanas ierīci, kuru darbina vidējās klases ekskavators. Tehnoloģijas pamatā ir kociņu stādīšana vienlaikus ar īpašas stādvietas jeb pacilas sagatavošanu. LVM Ziemeļkurzemes reģionā plānots iestādīt 128 hektārus jaunā meža, izmantojot meža stādāmo mašīnu.

Ik gadu tiek veikti jauno kociņu aizsardzības pasākumi pret pārnadžu bojājumiem. 20 % jeb 4,8 miljonus stādu no skuju koku stādmateriāla šogad plānots aizsargāt pret smecernieku ar alternatīvām un videi draudzīgām aizsardzības metodēm, kas ir smilšu, līmes maisījums un vasks.

Zinošs darbu veicējs un labvēlīgi laika apstākļi ir pamats, lai vairāk nekā 26 miljoni stādu veiksmīgi sāktu pilnvērtīgu dzīvi mežā. Sekot stādīšanas gaitai var www.lvm.lv sākumlapā ievietotajā “Koku skaitītājā".

 lvm 20

Kopš LVM dibināšanas apritējuši 20 gadi, šo gadu laikā īstenota ilgtspējīga mežu apsaimniekošana 1,63 miljonu hektāros valsts mežu zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Šajā laikā veikta meža atjaunošana 225 319 hektāru platībā, tai skaitā, stādot un sējot ­­– 135 313 hektāru platībā.

LVM saimniecisko darbību veic, ik gadu kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

Lasīt vairāk: