27 • 09 • 2023

Bezpilota gaisa kuģi ienāk arī LVM Meža infrastruktūras darba ikdienā

bgk mi darba 15.09.2023 1

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Meža infrastruktūras speciālisti ikdienas darba pienākumu veikšanai sāk plašāk izmantot bezpilota gaisa kuģus jeb dronus. Kopumā uzņēmumā tiek izmantoti vairāk nekā 170 droni dažādās struktūrvienībās, novērtējot to sniegtās priekšrocības un atbalstu, piemēram, lielo ligzdu monitoringu laikā, meža inventarizācijas datu ievākšanā, mežsaimniecības darbu plānošanā un vēl citviet. Aizvadītajā vasarā droni bija arī neatsverams palīgs postošo vētru bojājumu apsekošanai.

Pieņemot meža autoceļa būvniecības darbus, meža infrastruktūras speciālists ar drona palīdzību var ātrāk un ērtāk pārbaudīt dabā uzbūvētā meža infrastruktūras objekta atbilstību būvprojektam. Līdz šim labākie palīgi bija mērlente, lāzertālmērs un matemātikas zināšanas par bisektrisi un citiem ģeometrijas likumiem.

bgk mi darba 15.09.2023 2

“Pateicoties droniem, varam vēl pirms būvdarbu pieņemšanas izlidot jaunbūvēto ceļu un veikt ceļa fotografēšanu. Pēc tam iegūtie fotoattēli tiek apstrādāti, lai iegūtu vienu ortofoto karti, kurā var veikt mērījumus ceļa elementiem: nobrauktuvju pieslēgumu rādiusiem, caurteku garumiem, ceļa platumam un citam. Tas sniedz iespēju arī izstaigāt ceļu 3D modelī,” skaidro LVM Meža infrastruktūras plānošanas vadītājs Jānis Buņķis.

20230927 131833

Ikdienā LVM tiek izmantoti nu jau vairāk nekā 170 droni 8 dažādās struktūrvienībās – sākot ar Mežkopības struktūrvienību, kur tika aizsākta dronu ekspluatācija, beidzot ar jaunākajiem dronu lietotājiem – Meža infrastruktūru un Nekustamo īpašumu pārvaldi.

LVM bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijas vadītājs Kārlis Linde kā galvenos dronu pielietošanas ieguvumus min: iespēju apsekot teritorijas un pieņemt lēmumus par darbu izpildi attālināti, jo pašam darbiniekam teritorijā nav jāiet, kā arī laika un fizisko spēku ietaupījumu.

Lasīt vairāk: