08 • 09 • 2023

LVM Zemgales reģiona klientu centra ēka iegūst 2. vietu nominācijā “Ilgtspējīgākā publiskā ēka” Baltijā

salikums

Veicinot ilgtspējīgas būvniecības un arhitektūras attīstību, jau devīto gadu biedrība “Building Design and Construction Council” sadarbībā ar Būvniecības valsts kontroles biroju rīko konkursu “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā”. Otro gadu konkursā tiek vērtēti projekti un objekti Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mērogā. AS "Latvijas valsts meži" Zemgales reģiona klientu centra ēka Jelgavā šogad saņēma 2. vietu nominācijā “Ilgtspējīgākā publiskā ēka” Baltijā.

Par vēl ilgtspējīgāku ēku šajā konkursā tika atzīta viesnīcas ēka Tallinā no lietotiem jūras konteineriem, kas ieguva pirmo vietu.

““Latvijas valsts meži” kā ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas īstenotājam ir liels gandarījums saņemt atzinību par to, ka mūsu būvobjekti ir novērtēti kā ilgtspējīgas būvniecības paraugi Baltijas mērogā. Mūsu Zemgales reģiona klientu centrs pagājušogad saņēma atzinību kā ilgtspējīgākais projekts Latvijā un labākais koka būves paraugs. Tas ir liels pagodinājums, jo ēkas projektā un būvniecībā izmantots videi draudzīgs, atjaunojams dabas resurss – koksne un citi inovatīvi risinājumi,” skaidro LVM valdes loceklis Valdis Kalns.

LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes būvniecības vadītājs Uģis Perševics uzsver, ka ēkā īstenotie ilgtspējas risinājumi būtu jāietver katrā mūsdienu ēkas būvniecībā: "Šajā objektā koks iestrādāts nesošajās konstrukcijās un apdarē, kokšķiedras vate izmantota siltinājumā, uzstādīti LED tipa gaismekļi, ēkas dzesēšanai un apkurei ierīkots siltumsūknis, bet apkurei – granulu katls. Esošajā energoneatkarību veicinošajā laikā uz ēkas jumta uzstādīti saules paneļi elektrības ražošanai un pie ēkas ierīkota elektroauto uzlādes stacija."

LVM Zemgales reģiona klientu centrs Jelgavā pērn saņēma “Latvijas Būvniecības gada balvu” nominācijā “Koka būve 2021”, bet LVM Ziemeļkurzemes klientu centrs Dundagā saņēma godalgu “Gada labākā būve Latvijā 2016”. Ēkas izceļas ar videi draudzīgu un inovatīvu risinājumu pielietošanu.

dsc 0688

Konkursa “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā” apbalvošanas ceremonija norisinājās 2023. gada 5. septembrī. Konkurss tiek rīkots jau 9. gadu, pēdējos divus gadus aptverot ne vien Latvijas, bet arī Baltijas valstu vērtīgākās ēkas un objektus.

Lasīt vairāk: