01 • 09 • 2023

Augusta nogales vētras posta LVM mežus Latvijas austrumdaļā

vetra koki

Augusta izskaņā negaisi nav saudzējuši mežus Latvijas austrumu daļā. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vēl turpina apzināt vētru postījumu apmērus un aktīvi strādā pie meža autoceļu atbrīvošanas no vēja gāztiem kokiem, taču zināms, ka lielākie 30. un 31. augusta vētras postījumi novēroti Vidzemē un Latgales pusē. 

LVM Austrumvidzemes reģionā vētras dēļ lieli postījumi mežam nodarīti naktī no 30. uz 31. augustu. Reģiona teritorijā vēja postījumi sasniedza vismaz 20 tūkstošu kubikmetru apjomu. Lielākie postījumi nodarīti tieši Gulbenes novadā – tur postījumu apmērs sasniedz vismaz 18 tūkstošu kubikmetru apjomu.

cels koki

LVM Austrumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāja Gunta Dudele skaidro: “Vētras postītākās vietas ir  mežos starp Tirzas tiltu uz Gulbenes šosejas un apdzīvoto vietu “Ozolkalns”. Arī Smiltenes novadā vēja postījumi sasniedz apmēram četrus tūkstošus kubikmetru.”

LVM Dienvidlatgales reģionā lielākos postījumus mežam nodarīja 30. augusta vētra – pamatā izlases cirtēs pa visu teritoriju. Vairāk skarti meži Augšdaugavas novada teritorijā, bet postījumi vēl tiek apzināti un uz šo brīdi kopējās prognozes augusta vēja postījumiem sastāda aptuveni 23 000 kubikmetrus.

Likvidējot vētras radītos postījumus, LVM galvenais uzdevums ir attīrīt ceļus no gāztajiem kokiem, precīzi apzināt postījumus un operatīvi organizēt gāzto un lauzto koku novākšanu.

Savukārt LVM Ziemeļlatgales reģionā vētra vakar, 31. augustā, visvairāk skāra Rēzeknes meža iecirkni, Rušonas meža masīvu. Prognozētais postījumu apjoms vienlaidu platībā būs aptuveni 10 ha, kā arī tiek plānotas sanitārās izlases cirtes ar mazāku bojājumu intensitāti aptuveni 12 ha platībā.

Teritorija pašlaik ir apsekota ar dronu palīdzību. Notiek aktīva meža autoceļu atbrīvošana no vēja gāztiem kokiem. Līdzīga rakstura postījumi ir arī Žīguru meža iecirknī, kur pašlaik postījumu apjoms tiek apzināts.

Lasīt vairāk: