31 • 08 • 2023

LVM iegūst apstiprinājumu koksnes produktu pārdošanas procesa atbilstībai

 mg 2732

Lai stiprinātu vienu no AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbības prioritātēm – pircēju uzticamību koksnes produktu pārdošanas procesam e-vidē –, jau otro gadu LVM pārdošanas procesu ir vērtējusi starptautiska revīzijas, juridisko, nodokļu un konsultāciju pakalpojumu organizācija.

“Attīstoties informācijas tehnoloģijām un digitalizācijai, koksnes produktu pārdošanas process jau vairākus gadus notiek e-vidē, tāpēc arvien lielāku uzmanību pievēršam procesu, datu, aprēķinu un informācijas plūsmu izsekojamībai un kontrolei. Ir būtiski turpināt pilnveidot uzņēmuma iekšējo kontroļu un pārbaužu mehānismu, pārdošanas procesa uzraudzībai piesaistot neatkarīgu ārējo izvērtētāju, kas nodrošina dubultu kontroles principu,” skaidro “LVM Mežsaimniecība” pārdošanas izpilddirektore Līga Ozola-Šmite.

Piesaistītās organizācijas veiktās pārbaudes aptvēra vairākas koksnes produktu pārdošanas procesa daļas:

  • apaļo kokmateriālu un šķeldas pircēju atbilstības novērtējums,
  • e-izsoļu un dinamisko cenu piedāvājuma process,
  • LVM uzraudzības process,
  • datu plūsmu un pārdošanas rezultātu izvērtējums.

Pārbaudēm noslēdzoties, LVM ir saņēmusi koksnes produktu pārdošanas izvērtējuma rezultātus. Iepazīstoties ar tiem, LVM secina, ka aplūkotajās jomās neatbilstības nav konstatētas un ka pārdošanas procesa ietvaros veiktās darbības e-vidē un informācijas apstrāde tajā notiek saskaņā ar procedūrām.

Tāpat LVM īsteno koksnes produktu pārdošanas procesa uzticamības un informācijas sistēmas drošības stiprināšanas pasākumus. Piemēram, 2022. gada vasarā LVM ir sertificējusi informācijas drošības pārvaldības sistēmu atbilstoši ISO27001 starptautiskajam standartam. Tas apliecina, ka ar koksnes produktu pārdošanu saistīto darbību pārvaldība un pārdošanas procesa nodrošināšana tiešsaistē ir auditēta un atbilst ISO/IEC 27001:2013 standarta prasībām.

Lai nodrošinātu augstu koksnes produktu pieejamību pircējiem un vienlīdzīgas iespējas to iegādei, LVM koksnes produktus pārdod publiskā pārdošanas procesā. Tajā var piedalīties ikviens, kurš atbilst LVM izvirzītajām prasībām un kuram LVM piedāvātie koksnes produkti ir nepieciešami tālākai pārstrādei un izmantošanai. 2022. gadā Latvijas koksnes pārstrādes uzņēmumiem tika realizēti 6,39 miljoni kubikmetru apaļkoksnes sortimentu, savukārt šķelda pārdota 661,1 tūkstošu megavatstundu apmērā.

Lasīt vairāk: