17 • 08 • 2023

LVM uzsāk enerģētiskās šķeldas pārdošanu jaunajai apkures sezonai

skelda traktors

Lai stiprinātu Latvijas enerģētisko neatkarību, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) jau otro gadu mērķtiecīgi palielina enerģētiskās koksnes sagatavošanas apjomus, lai piedāvātu enerģētisko šķeldu gan siltumenerģijas ražotājiem, gan industriālajam sektoram. Tuvojoties 2023./2024. gada apkures sezonai, LVM uzsāk enerģētiskās šķeldas pārdošanu.

LVM piedāvā iegādāties 540 tūkst. ber. m3 enerģētiskās šķeldas visā Latvijas teritorijā, kas ir līdzvērtīgs apjoms 459 tūkst. megavatstundu (MWh) siltumenerģijai ar piegādes laiku no šī gada oktobra līdz 2024. gada aprīlim pircēja izvēlētā laika grafikā.

“Vasaras laiku uzņēmums ir izmantojis, lai izveidotu šķeldas uzkrājumus un tieši tagad – īsi pirms apkures sezonas sākuma – ir uzsācis enerģētiskās šķeldas pārdošanu jaunajai sezonai. Tāpēc aicinām izmantot iespēju sagaidīt apkures sezonu ar noslēgtu līgumu un garantētām un stabilām piegādēm no “Latvijas valsts mežiem”. Gaidīsim pārdošanas procesā kā mūsu ilggadējos siltumražotājus un uzņēmumus, kas šķeldu izmanto ražošanas procesiem, tā arī jaunās katlumājas,” aicina “LVM Mežsaimniecība” pārdošanas izpilddirektore Līga Ozola-Šmite.

Interesenti aicināti iepazīties ar pārdošanas piedāvājumu un pieteikumus iesniegt līdz šī gada 25. augustam, bet finanšu piedāvājumus – līdz šī gada 4. septembrim.

 Informācija par pārdošanas piedāvājumu 

Pircēji, kas iepriekš nav piedalījušies LVM pārdošanas procesā, aicināti pārdošanas piedāvājuma norādītajā kārtībā iesniegt pieteikumu, lai apliecinātu atbilstību pircējiem izvirzītajiem kritērijiem.

Enerģētisko šķeldu LVM ražo no koku biomasas – gan no ciršanas atliekām, piemēram, zariem, galotnēm, atgriezumiem, sīkkokiem, skujām, gan no apauguma un sīkkoksnes, kas paliek mežā pēc ceļmalu un grāvju apauguma novākšanas un jaunaudžu kopšanas. Enerģētiskajai koksnei pēc tās sagatavošanas no 3 līdz 6 mēnešiem dabiski jāizžūst, lai sašķeldošanas brīdī tā sasniegtu optimālāko enerģētisko vērtību un būtu piemērota tūlītējai izmantošanai – siltuma ražošanai.

LVM 2022./2023. gadā sasniedza vēsturiski augstākos enerģētiskās šķeldas ražošanas un realizācijas apjomus, tirgū piedāvājot ap 800 tūkstošus ber.m3 enerģijas ieguvei piemērota produkta.

Lasīt vairāk: