28 • 07 • 2023

Līgatnes upes ekspedīcijā iepazīst dabas daudzveidību

ekspedicija kalnins

Lai vairotu izpratni par dabas daudzveidības nozīmi un AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ekspertu veikto darbu vides jomā, jūlija sākumā ikviens interesants varēja pieteikties dalībai Līgatnes upes ekspedīcijā kopā ar biologu, LVM vides plānošanas speciālistu Mārtiņu Kalniņu. Ekspedīcijas dalībnieki iepazina upes ekosistēmu, pētīja upē un tās piekrastē dzīvojošos kukaiņus un citus bezmugurkaulniekus, kā arī veica vairākus vērtīgus darbus dabas daudzveidības veicināšanai šajā teritorijā.

“Katram, kurš dodas dabā, ir vērts vairāk iepazīt augus, kukaiņus, sēnes un citus organismus. Jo vairāk iepazīst, jo interesantāk ir mežā, arī sen zināmās vietās. Labāk iepazīstot augus un dzīvniekus, to dzīvesveidu, var labāk saprast, kurš koks atstājams upē, bet kurus jāizvāc, var pamanīt aizaugošu palieņu zālāju un, mazliet pastrādājot, saglabāt to nākotnei, vai izprast, ka mizgraužu novājināts un vēja izgāzts koks mežā vairs nav mizgraužu mājvieta, bet vesela “pilsēta” dažādām augu un dzīvnieku sugām, kas nebūt neapdraud mežu,” ekspedīcijas laikā stāstīja Mārtiņš Kalniņš.

Mārtiņš Kalniņš ir biologs un vairāk nekā 100 publikāciju autors. LVM eksperts nodarbojas ar Latvijas bezmugurkaulnieku, putnu un abinieku izpēti, kā arī ilgtspējīgu risinājumu ieviešanu uzņēmuma saimnieciskajā darbībā un dabas aizsardzībā. Viņš ir viens no atzītākajiem spāru pētniekiem Latvijā, kurš izdevis arī grāmatu “Spāres (Odonata) Latvijā. Pētījumu vēsture, bibliogrāfija un izplatība no 18. gadsimta līdz 2016. gadam”, kas ir pirmais tik apjomīgais darbs par bezmugurkaulniekiem latviešu valodā.

spare ligatnes ekspedicija mk

Katru gadu Mārtiņš Kalniņš kopā ar kolēģiem veic vides vērtību monitoringu Latvijas valsts mežos. Par vienu no interesantākajiem pagājušā gada atklājumiem aizsargājamo bezmugurkaulnieku sugu klāstā viņš min vaboli – blāvo praulgrauzi (Gnorimus variabilis). Atradums interesants ar to, ka blāvais praulgrauzis konstatēts tieši tajā pašā vietā, kur 2017. gadā izdega mežs un tika atstāta atmirusī koksne.  

Ievērojams bijis arī atklājums par mežā dzīvojošo lēcveida vīngliemezi (Helicigona lapicida) – Latvijā šī suga sastopama divās teritorijās Kurzemē un vienā – Vidzemē. Pērn LVM vecākā vides eksperte Ilze Kukāre atrada vēl viena vietu Vidzemē, aptuveni 20 km no iepriekš fiksētās.

“Centimetru lielais gliemezis pats tik tālu nepārvietojas, gliemeža atrašana 20 km attālumā nozīmē to, ka mežā ilgstoši bijuši sugai piemēroti apstākļi. Šobrīd uz lēcveida vīngliemeža izplatību varam raudzīties cerīgāk, jo ir nevis trīs, bet jau četri rajoni, kur tas dzīvo,” apstiprina M. Kalniņš.

LVM regulāri rīko izglītojošus pārgājienus dabā dažādās Latvijas vietās kopā ar LVM speciālistiem. Nākamais izglītojošais vides pārgājiens Latvijas valsts mežos plānots jau 11. augustā dabas liegumā “Užava”, kur LVM speciālisti iepazīstinās ar veiktajiem nozīmīgajiem mežaino piejūras kāpu atjaunošanas darbiem. Pasākuma programma un pieteikšanās tiks izsludināta augusta sākumā LVM tīmekļvietnē un sociālā medija Facebook lapā.

Lasīt vairāk: