15 • 06 • 2023

Francijas parlamenta delegācija iepazīst “Latvijas valsts mežu” darbību

franci edited

Francijas parlamentārās sadraudzības grupas delegācija tikās ar AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pārstāvjiem, lai Latvijas Republikas Saeimas organizētās Francijas–Latvijas sadarbības vizītes ietvaros iepazītu uzņēmuma īstenoto ilgtspējīgo meža apsaimniekošanu, kā arī ģeogrāfiskās informācijas sistēmu “LVM GEO”, kas ir viena no kvalitatīvākajām šāda veida sistēmām Eiropā.

Francijas delegācijas vadītājs Žoels Žiro (Joël Giraud) pēc tikšanās atzina: “Bijām ļoti pārsteigti un ieinteresēti uzzināt, kā “Latvijas valsts mežos” procesi tiek īstenoti vienotā apsaimniekošanas ķēdē – sākot jau no kvalitatīva stādu ģenētiskā materiāla līdz pat izaudzētai un klientam laikus piegādātai koksnei. Iespaidīgi ir arī uzņēmuma finanšu rezultāti – valsts budžetā iemaksātās dividendes 203 miljonu eiro apmērā. Francijā valsts, kā meža īpašnieks, saņem krietni mazāk.”

Tikšanās noslēgumā LVM un Francijas delegācijas pārstāvji vienojās par sadarbības turpināšanu savstarpējās informācijas apmaiņā izglītības projektos par koksnes audzēšanu un koksnes izmantošanu būvniecībā.

Francijas mežos lapu koki veido kopumā 65 % mežaudžu, bet Latvijā vairāk nekā pusi no LVM apsaimniekošanā esošās mežu platības klāj skuju koki. Francijas atjaunojamās enerģijas bilancē 36 % ir koksnes produkti, tādēļ Francijai ir svarīgs koksnes izsekojamības jautājums, jo valsts šobrīd saskaras ar ievērojamu apaļkoku apjoma aizplūšanu uz trešajām pasaules valstīm – tas rada būtiskas problēmas CO2 uzskaites un piesaistes kontekstā.

Lasīt vairāk: