07 • 04 • 2023

Lai pavasarīgi plaukstošas Lieldienas!

silpurene.jpg

Pavasarīgi siltais un saulainais laiks nedēļas nogalē aicina doties dabā un vērot plaukstošo pavasari un piedalīties Lieldienām veltītās aktivitātēs AS “Latvijas valsts meži” (LVM) tūrisma objektos.

LVM vides eksperti, veicot savus ikdienas darbus mežā, ik dienas novēro mazas pavasara vēsmas. Piemēram, Ziemeļlatgalē sastaptas pirmās meža siltpurenes, kas jau pavisam drīz priecēs ar skaistiem ziediem.

Dienvidkurzemē, kur vēl pavisam nesen bija uzsnidzis sniegs, uzziedējusi parastā zalktene. Parastā zalktene ir 50 līdz 150 cm augsts krūms ar iedzelteni pelēcīgu mizu, satopama ēnainos lapkoku un jauktos mežos. Košie zalktenes ziedi jau pa gabalu piesaista meža apmeklētāju uzmanību. Tomēr LVM eksperti aicina meža gājējus neplūkt zalktenes ziedus un nenest tos mājās, jo parastā zalktene ir ļoti indīgs augs – visas auga daļas ir indīgas, bet jo sevišķi augļi un miza.

zalktene

Savukārt mazo Kurzemes upīšu un strautu ielejās jau parādījušās pirmās īpaši aizsargājamo augu - lakšu vai mežloku (Allium ursinum) lapiņas. Interesanti, ka lakši garšo ne tikai cilvēkiem, bet arī dzīvniekiem. Auga nosaukums latīņu valodā nozīmē – lāča sīpols, kas norāda, ka lakšu sīpolus ir iecienījuši lāči. Īsts gardums tas esot arī mežacūkām.

LIELDIENĀM VELTĪTI PASĀKUMI LVM TŪRISMA OBJEKTOS

Līdzās pavasara zīmju vērošanai dabā, LVM tūrisma objekti sarūpējuši interesantas aktivitātes Lieldienu brīvdienām. LVM dabas parka Tērvetē pasaku tēli un Dobeles novada folkloras kopu “Ceļteka” Lieldienu pasākumā “Riti, riti saulīte” 9. aprīlī aicinās dejot, piedalīties rotaļās un atdarināt putnu balsis. Zaķis Brencis būs noorganizējis rotaļas un olu ripināšanas sacīkstes. Rūķu sētas Rūķotavā svētku laikā apskatāma īpaša Olu izstāde.

images mammadaba img 7507 jpg 1680253857 crop 640 by 368

Arī LVM Jaunmoku pils parkā 9. aprīlī notiks vairākas aizraujošas Lieldienu aktivitātes. No olu ripināšanas un dancināšanas, radošās darbnīcas un tematiskajām muzeja izstādēm līdz lielākā olu burbuļa pūšanai parkā, kas kopā ar ģimeni ļaus izbaudīt pavasarīgo svētku noskaņu visas dienas garumā.

LVM Kalsnavas arborētums 9. aprīlī no plkst. 20 līdz 22 aicina naksnīgā pārgājienā “Koku stāsti gaismai”, bet nākamās dienas vakarā – aicina apskatīt izgiasmoto arborētuma torni un doties krāšņā vakara pastaigā, vērojot arborētuma kolekciju, kurā ir vairāk nekā 50 augošu pūpolkoku.

Vairāk par pasākumiem – mammadaba!