01 • 06 • 2022

Lielās salas ligzdā drīz gaidāmi izšķiļamies mazo ērgļu mazuļi

mazais erglis 1.06.22 copy

Mazie ērgļi Lielās salas ligzdā šobrīd gatavojas lielam notikumam. Visticamāk, jau ap 6.–9. jūniju varētu izšķilties ērgļu mazuļi. Ikviens interesents tiešraidē var vērot, kā mazo ērgļu pāris gatavojas mazuļu šķilšanās brīdim.

"Mazo ērgļu mātīte Smilga Lielās salas ligzdā cītīgi perē divas olas, kuras tika izdētas 28. aprīlī un 2. maijā. Tēviņš mātīti baro ar vardēm un vēl nelidojošiem cīruļu mazuļiem. Tuvojoties mazuļu šķilšanās brīdim, ko gaidām ap 6.-9. jūniju, mātīte arvien biežāk nes uz ligzdu sausu zāli un ieklāj to ligzdas bedrītē. Šādi izklāta ligzda jaunajam ērglēnam būs silta un mīksta guļvieta,” skaidro AS “Latvijas valsts meži” vecākais vides ksperts Uģis Bergmanis.

Kamēr mazo ērgļu mātīte perē, ir lieliska iespēja tuvplānā netraucēti un līdz smalkām detaļām aplūkot mazos ērgļus un vērot viņu uzvedību ligzdā. Tieši tagad tiešraidē var labi novērot, kā mazie ērgļi kārto apspalvojumu, kā iesmērē sevi ar tauku dziedzeru izdalītajiem taukiem.

Savukārt Aizkujas mazo ērgļu ligzdu ar vienīgo olu mātīte pameta, jo tēviņš to nebaroja. Abi ērgļi joprojām uzturas ligzdas rajonā, ligzda regulāri tiek pušķota ar izplaukušiem bērzu un svaigiem egļu zariem.

 SEKO PUTNIEM TIEŠRAIDĒ