26 • 04 • 2022

LVM kokaudzētavās plašā izvēlē dekoratīvo koku un krūmu stādi

pavasaris

 

“LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas kā katru gadu, arī šogad piedāvā kvalitatīvus un Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotus dekoratīvo koku un krūmu stādus. Plašā izvēlē tie pieejami deviņās LVM kokaudzētavās: Strenčos, Pļaviņās, Smiltenē, Popē, Jelgavā, Kalsnavā, Valmierā, Mazsilos, Podiņos, kā arī tirdzniecības vietās Daugavpilī, Salaspilī un LVM vēstniecībā Rīgā, Vaiņodes ielā 1. Šīs sezonas jaunums – iespēja izvēlēties un iegādāties dekoratīvos stādus arī internetveikalā www.ibode.lvm.lv

LVM vēstniecības konsultante Gita Zandere dalās ar padomiem pavasara dārza darbiem.

Koku dzīvžogs

Plašās lauku teritorijās var veidot koku, piemēram, egļu, priežu vai bērzu grupas un dzīvžogus. Ar atstarpi stādītas koku rindas veido vējlaužus, kas būtiski samazina vēja ietekmi. Lielisks risinājums ir lazdu kombinācija ar eglēm. No vēja puses sastādot lazdas un apmēram pēc trīs metriem egles, var iegūt labu efektu – pirmās vēju aizturēs lazdas, kas izaug līdz piecu metru augstumam, bet, kad egles būs paaugušās, izveidosies ļoti noturīga līdz pat 20 metrus augsta vēja siena. Visparastākā meža egle ir ļoti labs materiāls arī dzīvžogu veidošanai – sistemātiski apgriezts un veidots nepieciešamajā platumā, egļu dzīvžogs būs gan izskatīgs, gan pasargās no vēja un arī kaimiņu vai garāmbraucēju skatieniem. Egle labi pakļaujas veidošanai - tās var galotņot, lai augtu platumā, var veidot pat arkas, bumbas vai kubus.

Vismaz reizi gadā egles apgriežot, veidojas jaunie zariņi un dzīvžogs ir blīvs jau no pašas zemes. Par griešanu nedrīkst aizmirst - ja tas laikus netiks izdarīts, tad zarojums būs rets, bet stumbrs – resns.

Iegādājoties vismaz metru augstus egļu stādus, tie ir pamanāmi uzreiz pēc iestādīšanas. Turklāt, sasniedzot šādu augstumu, kas notiek aptuveni piecu gadu laikā, skujeņiem sākas aktīva augšanas fāze - gada laikā tie var pastiepties par vairākiem desmitiem centimetru.

picea glauca blue wonder 1

Labi zināt un ievērot!

Ir jāatceras, ka stādi ir audzēti ļoti labos apstākļos un piemērotā zemē, tāpēc, arī stādot tos patstāvīgā vietā, vajadzētu parūpēties par koku labsajūtu. Atkarībā no stāda lieluma katram kociņam vajag izrakt atbilstoša lieluma bedri un to piebērt ar kūdras substrātu, kas paredzēts skujkokiem un rododendriem, vai meža zemi, it īpaši, ja stāda skujeņus. Pirms likšanas zemē LVM vēstniecības konsultante iesaka kārtīgi saliet sagatavoto vietu, kā arī izmērcēt kociņa saknes un pēc iestādīšanas saliet. Ja laika apstākļi ir sausi, nevajadzētu aizmirst arī par kociņa apliešanu.

Svarīga ir arī jaunā kociņa piesiešana – vislabāk pret trīs atbalstiem, kas neļaus vējam kustināt jauno koku un līdz ar to arī sakņu sistēmu. Balsti būs viegli pamanāmi un kalpos arī kā aizsardzība pret nejaušu nopļaušanu. Pirmos gadus kociņam ir jāveido vismaz 40 cm plata apdobe, ko vislabāk mulčēt. Caur zāles velēnu slikti uzsūksies gan papildus dotās barības vielas, gan gaiss, gan ūdens. Tad, kad kociņš jau ir kārtīgi iesakņojies un paaudzies, apdobe vairs nav vajadzīga.

sorbus sp. likjornaya 5

Koki un krūmi – ne tikai krāšņumam

LVM kokaudzētavas piedāvā arī kokus un krūmus ar ēdamiem augļiem - populāras ir dekoratīvās ābeles. Tiem, kuriem ir brīva vieta dārzā, var ieteikt arī ēdamos pīlādžus, kas ne tikai izskatās skaisti cauru gadu, bet to ogas ir ēdamas no koka un tām nav parastajam pīlādzim raksturīgā sīvuma. Piemēram, šķirne ‘Granatnaja’ ir pašapputes augs, tāpēc pietiks ar vienu koku, savukārt citām šķirnēm vajadzēs divus - mātes un tēva kokus. Ļoti skaista un garšīga ir šķirne ‘Likjornaja’ ar tumšām, gandrīz melnām ogām – būtībā tas ir aronijas un pīlādža krustojums.

 internetveikals ibode.lvm.lv