29 • 03 • 2022

Lielākie vēja postījumi – Vidusdaugavas un Zemgales reģionā

win 20220329 12 23 53 pro

Aizvadītās nedēļas nogalē, 26. un 27. martā, Latvijā plosījās spēcīgs vējš, lielāko postījumu nodarot AS “Latvijas valsts meži” (LVM) teritorijām Latvijas dienvidu un rietumu daļā. Līdz šim fiksētais postījumu apjoms sasniedz 55 tūkstošus m3, arvien turpinās darbi pie ceļu atbrīvošanas no gāztajiem kokiem.

Zemgales reģionā spēcīgais vējš 26. martā visvairāk skāris mežus Tērvetes, Dobeles un Olaines apkārtnē, kopumā sagāžot 20 tūkstošus m3 koku, līdzīgi postījumi fiksēti arī Vidusdaugavas reģionā – Iecavas apkārtnē, savukārt Dienvidkurzemes reģionā – Alsungas apkārtnē, Ziemeļkurzemes reģiona piejūras mežos, kā arī Dienvidlatgales reģionā – katrā konstatēti postījumi 5 tūkstošu m3 apjomā.

Kurzemē vēja ietekmē koki uzgāzās arī augstsprieguma elektrības līnijai, kā rezultātā izcēlās meža ugunsgrēks. Kopā uguns skāra 1,7 ha lielu teritoriju. LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks norāda, ka šis nav pirmais gadījums, kad, augstsprieguma līnijām uzgāžoties vēja izgāztiem kokiem, rodas īssavienojums un no  dzirkstelēm izceļas meža ugunsgrēks.

picture1

26. un 27. martā vējš gandrīz visā Latvijā brāzmās pārsniedza 20 m/s, tomēr stiprākās vēja brāzmas bija fiksētas valsts rietumu un centrālajos rajonos – Ventspils apkārtnē vējš brāzmās pastiprinājās pat līdz 27,8 m/s.

Lasīt vairāk: