21 • 03 • 2022

Vairojam skābekli ANO Starptautiskajā meža dienā

meza diena

Atzīmējot ANO Starptautisko meža dienu 21. martā, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) dāvinās gandrīz 600 skolu klasēm īpašas Skābekļa pakas ar priežu sēklām. Šī gada meža dienas tēma ir “Mežs un ilgtspējīga ražošana un patēriņš”, aicinot novērtēt koku un koksnes produktus kā ilgtspējīgu un atjaunojamu dabas resursu.

Lai veicināti izpratni par koku un koksnes produktu lomu cīņā ar globālo sasilšanu, LVM šogad sadarbībā ar Eiropas Meža pedagoģijas organizāciju (“Forestpedagogics – Environmental education”) un AS "Latvijas finieris" ir radījuši jaunu izziņas līdzekli "Skābekļa paka", kas satur priežu sēklas, pamācības, klimata līdzsvara spēles un citus izglītojošus materiālus. “Skābekļa paka” ļauj bērniem vairot skābekli: pašiem iesēt un audzēt savus kokus, kā arī “ķert” oglekli, spēlējot klimata izaicinājumu spēles ar koksnes gabaliņiem.

“Skābekļa pakas” līdz 2022. gada aprīlim saņems katra pirmsskolas un pamatskolas klase, kas iesaistījusies 2021./2022. mācību gadā LVM vides izglītības programmās "mammadaba meistarklase" un "Cūkmena detektīvi".

skabekla paka

Sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” izglītības iniciatīvu “Ziedoņa klase”, bērni un jaunieši tika arī aicināti līdz 2022. gada 21. martam iedvesmoties no Imanta Ziedoņa “Zaļās pasakas” un veidot dizainu uzlīmēm par skābekļa tēmu, atklājot koku un koksnes produktu lomu cīņā ar klimata pārmaiņām. Līdz šim jau iesniegti gandrīz tūkstotis radošo darbu. Konkursam iesniegtie darbi tiks vērtēti līdz 8. aprīlim, kad tiks paziņoti uzvarētāji.

Latvijā vairāk nekā pusi valsts teritorijas sedz meži un tas ir mūsu nozīmīgākais atjaunojamais resurss, kas nodrošina arī Latvijas neatkarību un ilgtspēju. Pēdējo simts gadu laikā mežainums Latvijā ir divkāršojies, bet koksnes krāja pieaugusi trīskārt. Intensīva mežu audzēšana un kopšana palīdz cīņā pret globālajām klimata pārmaiņām, jo jaunaudzes augot aktīvi piesaista ogļskābo gāzi. Ogļskābās gāzes piesaiste turpinās, ja veco koku vietā tiek stādīti jauni. Viens m3 koksnes augot piesaista tonnu CO2. Koksne ir izcils un pievilcīgs celtniecības materiāls gan mazu, gan lielu struktūru būvei, kas uzglabā sevī oglekli. Vairāk informācijas www.skabeklis.lv