17 • 03 • 2022

Martā veicamie dārza darbi

arboretums 15.04 4

Tiklīdz ir nokusis sniegs, saule silda aizvien ilgāk un gaiss kļūst siltāks, laiks sākt pirmos dārza darbus.

Martā var veikt augļu koku vainagu veidošanu, izgriezt aizlūzušos vai nokaltušos zarus. Apsekot, vai nav radušies kādi meža zvēru, grauzēju vai saišu veidoti mizas bojājumi, plaisas, ja šādi bojājumi ir, tos nepieciešams apstrādāt ar koku brūču ziedi “Lerāns”.

Pavasara pirmajās dienās var uzsākt  skaraino un kokveida hortenziju apgriešanu un citu vasarā ziedošo dekoratīvo krūmu formēšanu (bārbeles, fizokarpi, grimoņi, gludmalu kārkli, mežvīni, klinšrozītes, veigelas, japānas spirejas un citu).

Savukārt pavasarī ziedošo krūmu, piemēram, forsītiju, pelēkās un asās spirejas, filadelfu un ceriņu apgriešana jāveic vēlāk – uzreiz pēc noziedēšanas.

Jāatceras, ka martā neveic zaru apgriešanu vīnogām, bērziem, kļavām, valriekstiem, jo šiem augiem ir sākusies sulas cirkulācija.

Saulei sildot arvien vairāk, šobrīd jāatceras noēnot  no saules apdegumiem Kanādas egles “Conica” un citus jūtīgākus skujeņus – tūjas, kadiķus – un mūžzaļos augus, kā rododendri, bukši un mahonijas. Tāpat šis ir īstais laiks, lai padomātu par augu kaitēkļu ierobežošanu, izvietojot dārzā būrīšus putniem.

Strauji tuvojas aktīvais dārza kopšanas laiks un LVM veikalā – informācijas centrā (Vaiņodes ielā 1, Rīgā) ir pieejams palīgs dārza darbos: spāņu ražotāja “Bellote” dārza šķēres no nerūsējošā tērauda. Nerūsējošā tērauda papildu termiskā apstrāde nodrošina lielāku izturību, īpašā slīpēšana – vienkāršu, tīru un gludu griešanu. Šķēres ir vieglas un ergonomiskas – rokturu un asmeņu forma nodrošina ērtu lietošanu un mazāku nogurumu darba laikā.

Atgādinām, ka LVM veikals–informācijas centrs sniedz arī individuālas konsultācijas tiešsaistē. Konsultācijām jāpiesakās zvanot 23280001 vai sūtot e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Veikala zinošie speciālisti sniedz vērtīgus padomus arī klātienē. Veikals atvērts: darba dienās no plkst. 9.00 līdz 18.00.