17 • 03 • 2022

LVM augsnes gatavošanas konkursam vēl var pieteikties līdz 21. martam

augsnes gatavosana

Veiksmīga meža atjaunošana ir vairāku secīgu darbu kopums, kurus, pareizi ieplānojot un veicot, var sasniegt sekmīgu atjaunošanas rezultātu. Viens no veicamajiem darbiem ir atbilstoša augsnes gatavošanas veida izvēle.

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) izsludina konkursu “Augsnes gatavošana joslās ar disku arkliem un, veidojot pacilas, ar rotējošo pacilotāju 2022. – 2026. gadā”. Piedāvājumu var iesniegt līdz šī gada 21. marta pulksten 12.00.

LVM atklātā konkursa priekšmets ietver augsnes gatavošanu joslās ar disku arklu 25 540 ha apjomā; augsnes gatavošanu, veidojot pacilas, ar rotējošo pacilotāju 3 225 ha apjomā. LVM augsni gatavo trijos veidos –  joslās ar disku arklu, pacilu veidā ar kausu  un rotējošo pacilotāju. Pacilas ir nelieli mikropaaugstinājumi. Tās gatavo ekskavators, kurš aprīkots ar kausu pacilu veidošanai, kā arī vilcējs, kuram aizmugurējā daļā ir uzstādīts īpaši šim nolūkam paredzēts agregāts – rotējošais pacilotājs, kurš ar hidraulikas un rotācijas palīdzību izveido pacilu.

augsnes gatavosana2

Atbilstošās tehnoloģijas pielietojums noteiktiem augšanas apstākļiem būtiski ietekmē atjaunošanas rezultātu un lielāku koksnes krāju visā audzes veidošanās laikā.

 Pieteikties konkursam EIS 

Katru gadu sagatavotais augsnes apjoms LVM ir ar augošu tendenci – 2021. gadā ar disku arklu tika sagatavoti 8486 ha, bet veidojot pacilas – 2830 ha.

microsoftteams image 80

“Mainīgos tirgus apstākļos, kā pasūtītājs esam sapratuši, ka katrs pakalpojuma sniedzējs ir jānotur un lai to izdarītu, jāizstrādā un ražošanā jāievieš atbalsta mehānismi. Šobrīd visi pakalpojuma sniedzēji, kuri augsni gatavo ar disku arklu un rotējošo pacilotāju, saņem piemaksu par augstāku kvalitāti – līdz 20 eiro/ha, papildus nolīgtajai līguma cenai. Šī piemaksa ir atkarīga no katra pakalpojuma sniedzēja paveiktā – darba uzdevuma izpildes noteiktā termiņā un kvalitātē, kā arī no darba izpildē iesaistītās tehnikas vecuma. Saņemto piemaksu robežas 2021. gadā svārstījās no 12,80 eiro/ha līdz 18,02 eiro/ha. Piemaksu apmērs ir redzams zemāk attēlā,” skaidro LVM Mežkopības ražošanas vadītājs Lauris Ropājs.

picture1

Piemaksu pārskatīšana notiek vienu reizi ceturksnī, un to apjoms gada griezumā pa ceturkšņiem var atšķirties.

 Vairāk par konkursu