13 • 09 • 2021

Aicinām pirmsskolas un pamatskolas iepazīt mežu LVM vides izglītības programmās

pamatskola meza

Mācības dabā kļūst arvien populārākas, un mežs jebkuros apstākļos var pārtapt par plašāko mācību klasi ar neskaitāmām izglītošanās iespējām. Tāpēc jaunajā mācību gadā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina skolēnus mācīties dabā – daudzveidīgajās LVM vides izglītības programmās, lai stiprinātu skolā iegūtās zināšanas ar praktiskiem uzdevumiem dabā atbilstoši “Skola 2030” mācību saturam

1. - 6. klašu skolēni veic trīs meistardarbus

Viena no populārākajām programmām  - mammdaba meistarklase – iedrošina 1. - 6. klases apgūt mācību stundas ārā, skolas pagalmā un Latvijas valsts mežos. Programmas ietvaros mācību gada laikā klasei kopā ar skolotāju jāpaveic trīs meistardarbi:

- ĀRA meistarstunda - lai skolēni novērtētu tuvākās apkārtnes dabas bagātības un iepazītu savu zemi, pedagogam vismaz viena no mācību stundām bērniem jānovada ārā – skolas pagalmā, parkā vai mežā pie skolas, izmantojot pieejamos dabas materiālus.

- KOKA meistarstiķis - pateicoties saulei, zemei un ūdenim, gada laikā Latvijā izaug tik daudz koksnes, cik nepieciešams trepju izgatavošanai, kas sniegtos no Zemes līdz Mēnesim. Lai mācītos koksni gudri izmantot, skolēniem individuāli vai grupā jāizveido kādas funkcionālas lietas no koksnes vai tās pārstrādes produktiem (papīra, kartona u.tml.).

- MEŽA meistardiena - doties mežā skolēni var jebkurā gadalaikā, galvenais ir piemērots apģērbs, kas ļauj izbaudīt arī lietu un sniegu! Tāpēc atliek izvēlēties kādu no LVM ieteiktajām meža izziņas iespējam pilsētā vai ārpus tās, lai piedzīvotu savu meistardienu.

1. - 6. klases aicinātas pieteikties līdz 23. septembrim. Nolikums un pieteikšanās: www.lvm.lv/meistarklase

Bērndārznieki atklāj meža noslēpumus

Mazākajiem dabas draugiem pirmsskolās mācīšanos dabā rosina brašākais cīnītājs par tīriem valsts mežiem – Cūkmens, kurš ir arī galvenais varonis LVM bērnudārzu ekoprogrammā “Cūkmena detektīvi”. Tās mērķis ir rosināt bērnos atbildību pret vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko dabā. Bērni kopā ar pedagogu programmas ietvaros soli pa solim atklāj dažādus meža noslēpumus un kļūst par īstiem Cūkmena detektīviem!

Ekoprogramma ir dalīta divos gados. Pirmajā mācību gadā bērni apgūst četras tēmas - "Meža netīrie noslēpumi", "Cūkmenam pa pēdām", "Mežs rotaļlietu kastē" un "Audzēsim skābekli!", turpretim otrajā gadā bērni kopā ar audzinātāju dodas trīs izzinošos piedzīvojumos - rudenī, ziemā un pavasarī. Ekoprogrammas norisi finansiāli atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Pirmsskolas aicinātas pieteikties līdz 23. septembrim Nolikums un pieteikšanās: www.cukmens.lv

Lielākie izzina mežu sportojot

Savukārt pamatskolas vecākās, 7. – 9. klases, šajā mācību gadā sportot dabā aicina Latvijas olimpieši par godu Latvijas olimpiskās kustības simtgadei, dodot iespēju piedalīties veselīgākajā olimpiādē Latvijā - LVM Meža olimpiādē, kas rosina iepazīt mežu kā lielāko sporta zāli un mācību klasi! Lai piedalītos LVM Meža olimpiādē, komandas dalībniekiem jāizdomā sportiska un izzinoša āra mācību spēle par mežu. Olimpiādi organizē AS "Latvijas valsts meži" kopā ar Latvijas Olimpisko komiteju, Valsts izglītības satura centru un AS "Latvijas finieris". Idejas sportiskiem vingrinājumiem var atrast šeit.

Pamatskolas aicinātas pieteikties līdz 30. novembrim. Nolikums un reģistrācijas anketa: www.lvm.lv/mezaolimpiade

LVM īsteno vides izglītību kopā ar sadarbības partneriem kopš 2005. gada saskaņā ar valsts izglītības standartu un starptautisko vides izglītības programmu „Learning about Forest". LVM piedāvā meža vides izglītību visām vecuma grupām.

Lasīt vairāk: