03 • 05 • 2021

Meža sakopšanas talka – pateicība mežam

meza nav vietas

Lai arī šogad Latvijas iedzīvotāji talkoja katrs atsevišķi un kopīgas talkas netika rīkotas, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) saņēma vairākas ziņas par meža sakopšanas talkās paveikto.

Kopīgi ar aktīviem Latgales jauniešiem Lielās Talkas dienā mežu tīrāku padarīja LVM Dienvidlatgales reģiona mežkopības vadītājs Aldonis Utināns un LVM Dienvidlatgales reģiona Nīcgales iecirkņa mežkopis Kristaps Plonis. No Daugavpils piepilsētas meža, kas ir īpaši iecienīta daugavpiliešu atpūtas vieta Jaunās Forštates rajonā, kopumā 30 talkotāji, izretojušies pa gandrīz visu mežu, izveda vairāk nekā 10 kubikmetrus atkritumu.

atkritumi daugavpili

“Šajā vietā cilvēkiem ļoti patīk atpūsties, un tikpat ļoti, vai pat vēl vairāk – piemēslot. Meža masīva, kurā talkojām, platība ir vairāk nekā 1000 hektāri. Visu mežu neizstaigājām, bet lielāko daļu – gan. Kopumā savācām vairāk nekā 10 kubikmetrus atkritumu un vairāk nekā 50 nolietotas autoriepas. Atkritumi pārsvarā bija būvgruži, veci logi ar visiem stikliem, vecas flīzes, lampas, elektroslēdži, vēl padomju laika automobiļu rezerves daļas, kurām, acīmredzot, garāžā vairs nav bijis vietas. Skaidri redzams, ka cilvēki mežā izgāž to, kas, remontējot māju vai tīrot bēniņus, garāžu, kļuvis lieks,” stāsta Aldonis Utināns.

Mežkopis Kristaps Plonis šo meža masīvu labi pārzina un jau pirms talkas LVM GEO lietotnē bija atzīmējis vietas ar lielākajām atkritumu kaudzēm, tāpēc gan apjoms, gan darbības plāns bija paredzams un zināms iepriekš. Liela daļa talcinieku bija aktīvi Daugavpils puses jaunieši, kuri paši organizē arī savas talkas ne tikai Lielās Talkas ietvaros. Līdz vasarai viņi vāks citu izmestos atkritumus gan pašvaldības, gan valsts mežos.

Šis meža masīvs Daugavpilī regulāri tiek atbrīvots no atkritumiem un talkotājiem te būtu ko darīt kaut katru nedēļu. Beidzoties ziemai, šie paši LVM darbinieki paspēja lielākas atkritumu kaudzes izvest vēl pirms Lielās Talkas - tad tika savākti vairāk nekā 90 kubikmetri jeb divi pilni vilciena vagoni ar atkritumiem.

talcinieks andris 3 002

Ģimene sakopj mežu, kurā atpūšas

Arī Andris Plīrums, kurš talkoja savai dzīvesvietai tuvējā AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajā mežā Krustpils pagastā, meža sakopšanu netika reģistrējis, bet talkas dienā kopā ar ģimeni no meža izveduši pilnu piekabi dažādu atkritumu.

“Parasti talkojam savā apkaimē, bet šogad pirmo gadu talkojām Latvijas valsts mežos. Pārvācāmies dzīvot uz Spuņģēniem, un turpat netālu ir arī LVM teritorija. Šajos mežos bieži braucam staigāties ar bērniem un suņiem; mums tur izveidojušās jau savas sēņošanas un ogošanas vietas. Masīvi nav lieli un tos jau labi pārzinām. Pēdējo divu gadu laikā esam arī novērojuši vietas, kur visvairāk koncentrējas atkritumi, tāpēc jau zinājām, kur braukt un ko darīt. Mēs tur jūtamies kā mājas un vēlējāmies parādīt arī piemēru bērniem, ka mežā ne tikai nedrīkst mēslot, bet arī jāparūpējas par dabu un vidi, un pie izdevības tā jāpadara vēl tīkamāka. Mēs paši izmantojam mežu un tā sniegtos labumus, tāpēc uzskatām arī par savu pienākumu par to parūpēties. Dots devējam atdodas,” stāsta talkotājs Andris Plīrums.

talcinieks andris2

Andris ar ģimeni jau iepriekš bija novērojis, ka mežā kāds tīšuprāt izmetis lielu daudzumu sadzīves atkritumus - rotaļlietas, maisus, visu lieko no mājām un bēniņiem. Tāpēc arī zinājis, ka talkot jābrauc  uz konkrētu vietu un ar piekabi. Kāda mēslotāja atstātie atkritumi aizpildījuši pusi piekabes, bet otru pusi Andra ģimene savākusi, uzlasot sadzīves atkritumus 3-4 km garā meža ceļa malās, kas  vienā laidā bijušas nosvaidītas ar alkohola tukšajām stikla un plastmasas pudelēm un dažādiem iepakojumiem.  Kā vienā vietā apstājušies, tā pielasīts pilns maiss. Talkojot 3-4 stundas, ģimene kopīgiem spēkiem savākuši 1-1.5 kubikmetrus atkritumu, piepildot veselu konteineru.

Lasīt vairāk: