10 • 03 • 2021

LVM kokaudzētavās uzsākti sēšanas darbi

sej priedes aprite 1

Līdz ar pirmajām pavasara vēsmām, lielākajās AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās sākušies pavasara sēšanas darbi. LVM Mazsilu, Strenču un pērn paplašinātajā Podiņu kokaudzētavā jau no marta sākuma norit aktīva meža stādu sēklu sēšana. Tiklīdz mazināsies sals, sēja tiks uzsākta arī jaunajā Mežvidu kokaudzētavā, kur marta pirmajās dienās tiek uzstādīta jaunā pildīšanas un sēšanas līnija, kā arī sagatavotas sējai pirmās trīs siltumnīcas.

“Sēšanas darbu pirmais posms tiek uzsākts apkurinātās siltumnīcās, kur visu diennakti nodrošināta vajadzīgā temperatūra un nepieciešamais mitruma līmenis. Ar augstas precizitātes sējamo mašīnu sēklas tiek iesētas īpaša dizaina kasetēs, kas pildītas ar speciāli sagatavotu substrātu. Kad kasetes sasētas, tās tūlīt pārved uz siltumnīcām diedzēšanai. Vēlāk, kad sējumi būs sadīguši un nedaudz paaugušies, kasetes ar jaunajiem stādiem tiks pārvietotas uz īpašiem pieaudzēšanas āra poligoniem, bet siltumnīca atkal tiks piepildīta jau ar nākamās aprites sējumiem. Kā pirmā suga ietvarstādu audzēšanā vienmēr  tiek sēta priede,” stāsta “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

Uzsākta arī stādu realizācija

Lai nodrošinātu LVM atjaunojamās  platības un ar Latvijas privāto mežu īpašniekiem noslēgto ilgtermiņa līgumu izpildi, paralēli sēšanas darbiem jau uzsākta arī stādu realizācija. Pirmie stādi pie to saņēmējiem nonāk no stādu saldētavām, tādējādi dodot iespēju stādītājiem pamazām stādus atkausēt un uzsākt stādīšanu, tiklīdz laika apstākļi to ļauj. Mežu īpašnieki arvien biežāk izvēlas atjaunot mežu stādot, tāpēc pieprasījums pēc kvalitatīva stādāmā materiāla ar katru gadu pieaug. Lai iespējami vairāk meža stādu nodrošinātu Latvijas meža nozarei, 2021. gadā iespēju robežās samazināti apjomi ilgtermiņa eksporta līgumos.

Šajā sezonā kopumā plānots iesēt 85 miljonus stādvietu un realizēt 55 miljonus stādu. Ar katru nākamo gadu stādu realizācijas apjomu plānots palielināt - 2022. gadā plānots realizēt 61 miljonu stādu, bet 2023. gadā - 67 miljonus stādu.

Lasīt vairāk: