04 • 06 • 2020

Latvijas valsts mežos var vākt malku pēc mežizstrādes

cirsanas atliekas

Pēc mežizstrādes darbiem daļā cirsmu paliek ciršanas atliekas, kas netiek savāktas enerģētiskās koksnes ražošanai un kas var labi noderēt kā malka mājsaimniecībām. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ļauj iedzīvotājiem pašpatēriņa vajadzībām vākt ciršanas atliekas bez maksas, ja saņemta koksnes atlieku vākšanas atļauja. To var saņemt, sazinoties ar atbilstošā LVM reģiona pārstāvi.

Atļauja nepieciešama, lai ciršanas atlieku vākšanas darbi tiktu veikti valsts mežu teritorijā, kur to drīkst darīt, un lai tas notiktu droši videi un pašiem malkas vācējiem. LVM vērš uzmanību, ka par ciršanas atliekām nav uzskatāmi stāvoši nokaltuši koki jeb sausokņi un kritušu koku stumbri jeb kritalas. Atmirusī koksne ir nozīmīga daudzu augu un dzīvnieku sugu pastāvēšanai jeb bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanai.

Šādu atļauju iespējams saņemt reizi gadā, jo piedāvāto vietu skaits, kur to drīkst veikt, ir ierobežots un interese no iedzīvotāju puses – liela. Ik gadu LVM izsniedz vairāk nekā 2000 šādu atļauju, vislielākā interese pērn bijusi Ziemeļkurzemes, Dienvidkurzemes un Zemgales reģionos, kur vidēji izsniegtas ap 400 koksnes atlieku vākšanas atļauju.

Malku apkurei var arī iegādāties

malka copy copy copy

Malka ir lētākais un videi draudzīgākais kurināmais mūsu valstī. Latvijā ir trešais augstākais atjaunojamo energoresursu patēriņa īpatsvars Eiropas Savienībā. Pēdējo astoņdesmit gadu laikā mežu platība Latvijā ir divkāršojusies, bet koksnes daudzums mežos, salīdzinot ar Ulmaņlaikiem, ir pieaudzis 3,5 reizes. Tas nozīmē, ka mežā malkas ir gana, lai nodrošinātu Latvijas mājsaimniecības ar siltumu.

LVM piedāvā ne vien vākt koksnes atliekas cirsmās bez maksas, bet sniedz iespēju apkures vajadzībām iegādāties malku apaļo kokmateriālu veidā, nodrošinot arī piegādi uz pircēja norādīto vietu. 

 Iegādāties malku apkurei no LVM 

Kurināmās koksnes kopējais patēriņš Latvijā piecu gadu laikā palielinājies par 11,1 procentiem. 2018. gadā tas sasniedza 62,2 petadžoulus. Lielākie kurināmās koksnes patērētāji ir mājsaimniecības – 2018. gadā to patēriņš veidoja 36 % no kopējā kurināmās koksnes patēriņa un, salīdzinot ar 2017. gadu, pieauga par 6,1 %, sasniedzot 22,4 petadžoulus.

uzvediba meza 220x280mm

Dodoties uz mežu, LVM aicina būt atbildīgiem un nemēslot mežā. Atkritumu apjoms dabā ik gadu ievērojami pieaug. Turklāt ugunsnedrošajā laikposmā atklātas liesmas veidošana mežā ir aizliegta.

 Lasīt vairāk: