17 • 04 • 2020

Stiprais vējš gāzis ošus Kokneses parkā

osis

Ceturtdienas, 16. aprīļa, stiprais vējš pūtis arī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Vidusdaugavas reģionā, gāžot simtgadīgus ošus Kokneses parkā. Ošu nenoturība pret spēcīgo vēju skaidrojama ar to, ka ošu sakņu sistēma Latvijā bieži cieš no trupes.

Parasto osi pēdējos gados skar arī ošu kalšana, ko ierosina parazitārā sēne (Hymenoscyphus fraxineus), kuras sporas, līdzīgi kā citām asku sēnēm, izplatās ar vēja palīdzību

img 0125

Vidusdaugavas reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Jānis Belickis norāda, ka vēja postījumu apjoms nav liels un LVM darbinieki plāno jau tuvākajā laikā atbrīvot ar nogāztajiem kokiem aizšķērsotās pastaigu takas Kokneses parkā.

img 0121

Kokneses parka kopējā teritorija aptver 15,7 ha un to kopīgi apsaimnieko LVM un Kokneses pašvaldība. Parks veidots ap 1900. gadu pie Pērses ietekas Daugavā. Šeit aug gan vietējie, gan svešzemju koki. Parkā atrodas viduslaiku Kokneses pilsdrupas. Gar parka senajiem dīķiem un koka skulptūrām vijas taka ar soliņiem, kuros apsēžoties var baudīt skatus uz Daugavas un Pērses rāmo plūdumu.