17 • 04 • 2020

Izsludina zinātnisko pētījumu konkursu "Zinātnisks novērtējums un apsaimniekošanas plāna izstrāde ģenētisko resursu mežaudžu vienībām “Svirlaukas osis” un “Jaunjelgavas osis””

osis dsc08566 3

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pasūtījusi zinātnisko pētījumu “Zinātnisks novērtējums un apsaimniekošanas plāna izstrāde ģenētisko resursu mežaudžu vienībām “Svirlaukas osis” un “Jaunjelgavas osis””.

Organizējot oša ģenētisko resursu mežaudžu (turpmāk - ĢRM) apsaimniekošanu, konstatēts, ka ošu audzes ĢRM “Svirlaukas osis” ir gājušas bojā, ko iespējams radījusi patogēnās sēnes Hymenoscyphus fraxineus (anamorph: Chalara fraxinea) ietekme. Esošajā situācijā būtiski apgrūtināta iznīkušo audžu dabiska atjaunošana ar osi, kas būtu kā nokaltušās mātes audzes pēcnācēji.

ĢRM ”Jaunjelgavsa osis” mežaudzēs daļa augošo ošu arī ir nokaltuši, bet tomēr kopējais audžu stāvoklis nav kritisks, bet, līdzīgi kā iepriekšējā objektā, dabiskā atjaunošanās ar osi praktiski nenotiek.

Lielākā daļa abu ĢRM nogabalu ir arī dabiskie meža biotopi, kuros bez zinātniska atzinuma/ izpētes to turpmāka apsaimniekošana ir neskaidra.

Pētījuma mērķis: Veikt zinātnisku novērtējumu ģenētisko resursu mežaudžu vienībām “Svirlaukas osis” un “Jaunjelgavas osis” un izstrādāt to turpmākās apsaimniekošanas plānu.

Piedāvājuma iesniegšanas termiņš: 2020. gada 27. aprīlis. Piedāvājumu iesniegt elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz elektroniskā pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Kontaktinformācija: Viktors Gulbis, Ilgtermiņa plānošanas vadītājs (e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., tālr. 676 100 15).

 Zinātniskās izpētes pasūtījuma apraksts 

 Piedāvājuma veidlapa 

 Izmaksu kalkulācijas pamatojums