12 • 06 • 2019

Vētra nesaudzē LVM Zemgales reģiona mežus

gazts copy copy

Pērkona negaiss, kas 11. jūnija vakarā plosījās Kurzemē un Vidzemē, nesot līdzi milzu krusas gabalus un spēcīgas vēja brāzmas, šķērsoja arī Tukuma apkārtni. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbinieki, apsekojot teritorijas, konstatēja vienlaidus postījumus atsevišķos valsts meža masīvos Tumes, Jaunsātu un Smārdes pagastos, kā arī Kandavas novada Vānes pagastā uz austrumiem no Matkules.

LVM Zemgales reģionā gāztās un lauztās koksnes provizoriskais apjoms – apmēram 10 tūkstoši kubikmetru. Vispostošākā aina paveras pie Ventspils šosejas virzienā no Jaunmokām uz Pūri.

“Pašlaik LVM darbinieki intensīvi strādā, lai ar drona lidojumu palīdzību virs vējgāzes platībām precizētu vētras skarto teritoriju. Šādi iegūsim precīzākus datus, lai varētu organizēt nopostītās teritorijas sakārtošanu,” informē LVM Zemgales reģiona mežkopības vadītājs Sandris Upenieks.

“Negaisa laikā spēcīgais vējš parasti lauž priežu stumbrus, pretēji eglēm un lapu kokiem, jo tām minerālaugsnēs veidojas spēcīga mietsakne, kas kā stingrs enkurs tur savu īpašnieci, kuras dabā nav liekties un locīties. Protams, nosusinātās slapjas kūdras augsnēs – kūdreņos - priede mietsakni neveido un stāv kā uz “vistas kājas”, līdz ar to tur spēcīgais vējš tās, visticamāk, izgāzīs ar visām saknēm," skaidro Sandris Upenieks.

Ievērojot silto laiku, LVM organizēs koksnes izvākšanu no meža iespējami īsos termiņos, lai nepasliktinātos meža sanitārais stāvoklis un koksnes kvalitāte.

Kā vēsta sinoptiķi, pērkona negaiss, kas otrdienas vakarā plosījās Kurzemē un Vidzemē, Latvijai nav tik raksturīgs  – Tukuma apkārtnē, iespējams, plosījies virpuļviesulis. Vietām lauzti un gāzti koki, aizšķērsoti ceļi un izskaloti zemes ceļi.

Lasīt vairāk: