27 • 02 • 2019

Aizvadīts mācību seminārs kūdras ieguves platību nomniekiem

dsc 5426

Novērtējot nepieciešamību uzlabot savstarpējo darba drošības, ugunsdrošības un vides aizsardzības prasību ievērošanas prasmi un kompetenci ikdienas darba organizēšanā kūdras ieguves vietās, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) rīkoja mācību semināru ilgtermiņa sadarbības partneriem – kūdras ieguves platību nomniekiem.   

“Mācību seminārā sadarbības partnerus sākotnēji iepazīstinājām ar 2018. gadā veikto nomas platību apsekošanas rezultātiem, konstatētajiem pārkāpumiem, apsekošanas laikā gūto pieredzi un plānotajām izmaiņām zemes nomas līgumos ugunsdrošības jomā,” stāsta LVM Zemes dzīles vecākā nomas speciāliste Kristīne Kiršbauma.

Mācību seminārā piedalījās 28 zemes nomas kūdras ieguvei sadarbības partneru uzņēmumi. Tālākajā mācību procesa gaitā LVM darba aizsardzības vadītājs Edmunds Nastajs rosināja sadarbības partnerus pārdomāt un pievērst pastiprinātu uzmanību vides, darba un ugunsdrošības prasību ievērošanai, kas jāievēro pie frēzkūdras un gabalkūdras ieguves, kā arī iekraušanas darbu laikā. Klātesošajiem tika demonstrēti piemēri ar pārkāpumiem, norādot uz riskiem, ar kuriem var saskarties darba veicēji.

dsc 5388

Savukārt, LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks informēja par LVM izvirzītajiem kritērijiem ūdens ņemšanas vietu ierīkošanai un par rīcības variantiem ūdens ņemšanas vietu izmantošanā. Tika sniegts nomas platību ārējo robežu izvērtējums un piedāvāti rīcības varianti gadījumiem, kad nepieciešama atbērtņu  joslu paplašināšana un apauguma novākšana, lai varētu veikt nomas teritorijas apsaimniekošanu.

Mācību semināra noslēgumā ar dalībniekiem tika pārrunāta tuvākajā nākotnē realizējamā savstarpējā sadarbība ugunsdrošības jomā, normatīvo aktu aktualitātes zemes nomas līgumu termiņu pagarināšanā, kā arī tika apspriesti izstrādāto platību rekultivācijas aspekti un pārrunāta jaunu nomas platību piešķiršanas kārtība.

Mācību seminārs aizritēja pozitīvā, savstarpēji ieinteresētā gaisotnē, LVM sadarbības partneri sniedza ieteikumus nomas teritoriju apsaimniekošanas procesu uzlabošanai, kā arī dalījās ar pozitīvām atsauksmēm par mācību procesu kopumā, vienojoties par kopīgu mācību organizēšanu arī 2020. gadā. LVM izsaka pateicību par sadarbību, vēlot labus laikapstākļus kūdras ieguves platību apsaimniekošanai!

Lasīt vairāk: