17 • 09 • 2018

Valsts mežos rit jaunaudžu apsekošanas un plānošanas darbi

23790002

Kvalitatīvs, augstvērtīgs un skaists mežs sākas no pareizi un rūpīgi koptas jaunaudzes. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajās jaunaudzēs tiek veikti mērķtiecīgi plānoti kopšanas darbi, kas nodrošinās kvalitatīvu, produktīvu, atbilstoša sastāva un dzīvotspējīgu nākotnes mežu.

Jaunākie dati liecina, ka LVM valdījumā ir 231 tūkstotis hektāru jaunaudžu vecumā no 4 līdz 20 gadiem. Šajā gadā mežkopības darbinieki dabā apsekojuši 67 tūkstošus hektāru jaunaudžu un pieņēma lēmumus par to tālāku apsaimniekošanu.

54% audžu kopšana ieplānota nākamgad, 27% – 2020. gadā, 13% – 2021. gadā un 3% – 2022. gadā, bet 3% audžu kopšana ir nepieciešama nekavējoši un darbs tiks veikts vēl šogad.

34 tūkstošos hēktāru pieņemts lēmums par kopšanas nepieciešamību un ieplānots kopšanas gads, taču 24,7 tūkstošos hektāru jaunaudžu ieplānots nākošais audzes apsekošanas gads, kad mežkopības darbinieki novērtēs audzes augšanas gaitu un nepieciešamības gadījumā ieplānos kopšanu.

8,3 tūkstošos hektāru eksperti pieņēmuši lēmumu beigt audžu apsekošanu. Tas nozīmē, ka audzēs veikta taksācija un nākamā cirte tajās būs krājas kopšanas cirte.

“Lai spētu vadīt tik lielu saimniecību un savlaicīgi veiktu visus kopšanas darbus ir nepieciešama sistēma, kas palīdz mērķtiecīgi izvēlēties apsekojamās platības, kā arī fiksēt pieņemto lēmumu pēc apsekošanas dabā. LVM ir izstrādāta šāda veida sistēma, kuru atbalsta ģeotelpiskās informācijas tehnoloģiju produktu un pakalpojumu kopa LVM GEO,” stāsta LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

LVM kopš dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.

Lasīt vairāk: