13 • 08 • 2018

Noslēgušās Eiropas meža darbinieku sacīkstes orientēšanās sportā

ae d 203579 copy

No 6. līdz 10. augustam Siguldā norisinājās Eiropas meža darbinieku 25. meistarsacīkstes orientēšanās sportā (EFOL), kas pulcēja 417 dalībniekus no 15 Eiropas valstīm.

Sacīkstes tika atklātas ar parādes gājienu cauri Siguldai, bet pilsdrupu estrādē dalībniekus sagaidīja un uzrunāja Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis, EFOL prezidents Mārtiņš Gaigals un 2012. gada pasaules čempions orientēšanās sportā un divkārtējais bronzas medaļu ieguvējs Edgars Bertuks.

Sacensības aizvadīja trīs disciplīnās – mežinieku vidējā, sprinta un stafešu, sacenšoties 33 vecuma un meistarības grupās. Visplašāk pārstāvētās valstis bija Latvija ar 117 dalībniekiem, Norvēģija ar 71 dalībnieku un Polija ar 59 dalībniekiem. Atzīstami, ka sacensību vecākais dalībnieks Hans K. Ruud no Norvēģijas startēja 84 gadu vecumā, triumfējot 80 gadus veco vīru grupas sprinta distancē.

Mežinieku vidējo distanci dalībnieki veica Laurenču gravās, startējot drīz pēc pasaules čempionāta dalībniekiem. Distance bija fiziski izaicinoša un tehniski sarežģīta. Tā priecēja ar  skaistajiem Gaujas senlejas skatiem, tomēr uzmanīties lika daudzie kritušie koki un lapseņu pūžņi. Šajās disciplīnā Latvijas komanda kopumā ieguva 31 medaļu. Par uzvarētājiem savās vecuma grupās kļuva 15 Latvijas sportisti – Patrīcija Valaine (W12), Renārs Grasis (M12), Māra Krūmiņa (W14), Audris Odo Vītoliņš (M14), Arta Jonase (W18), Sabīne Dzalba (W20), Anatolijs Tarasovs (M21), Linda Krūmiņa (W35), Jānis Krūmiņš (M35), Līga Virbule (W45), Videga Gaigala (W50), Gunta Dudele (W55), Gunta Lebedoka (W60), Ilmārs Limbēns (M70) un Rodrigo Slaviņš (M75).

efol2018 logo

Sprinta distance noritēja skaistajā Siguldas pils apkārtnē. Sacensību īpašā odziņa bija iespēja ātri noorientēties Siguldas pilsdrupu labirintos un cietokšņa ejās. Tas padevās 28 Latvijas sportistiem, kuri kāpa uz goda pjedestāla. Par uzvarētājiem savās grupās kļuva 12 Latvijas sportisti – Patrīcija Valaine (W12), Emīls Šulcs (M12), Māra Krūmiņa (W14), Kristīne Brunere (W16), Edijs Dzalbs (M18), Sabīne Dzalba (W20), Anatolijs Tarasovs (M21), Dace Gaigala (W35), Jānis Krūmiņš (M35), Līga Virbule (W45), Gunta Lebedoka (W60) un Rodrigo Slaviņš (M75).

Stafetes notika Turaidas apkārtnē, nākamajā dienā pēc Pasaules čempionāta stafešu sacensībām. Dalībniekiem bija iespēja doties un apmeklēt Pasaules čempionāta kontrolpunktus un veikt līdzīgus etapus fiziski un tehniski sarežģītajā Turaidas muzejrezervāta apkārtnē. Daudziem tas radīja lielas grūtības. Sacensības tika aizvadītas 16 vecuma grupās, sacenšoties 105 komandām un īpaši liela konkurence bija spēcīgāko vīru un veterānu grupās. Uz goda pjedestāla kāpa 20 Latvijas komandas, bet par uzvarētājiem kļuva septiņas no tām. Par uzvarētājiem kļuva Adrians Kuģenieks un Emīls Šulcs (M12), Lība Luīze Eltermane un Līva Elīza Andersone (W12), Elīza Bremze un Māra Krūmiņa (W14), Jēkabs Segliņš un Rolands Lūkins (M18), Edijs Dzalbs, Nauris Neimanis un Jānis Krūmiņš (M21), Jānis Brauns, Harijs Meiers un Kaspars Zudrags (M120), Elīna Andersone, Ieva Rode un Ieva Meiere (W120), Indra Segliņa, Gunta Dudele un Līga Virbule (W145), Silvija Segliņa, Rudīte Šterna un Gunta Lebedoka (W195).

Sacensību laikā dalībnieki varēja iepazīties ar Latvijas meža nozares uzņēmumiem. Informāciju par inovācijām Latvijas meža nozarē sniedza AS “Latvijas valsts meži”, SIA “Sodra mežs”, kooperatīvās sabiedrības “L.V. Mežs” un SIA “Latvijas mežu kompānija”, savukārt ar dabas aizsardzības praksi Latvijā īpaši tam veltītā seminārā iepazīstināja Dabas aizsardzības pārvalde.

Atbalstu sacensību organizēšanai sniedz Siguldas Dome, Dabas aizsardzības pārvalde un biedrības “Meža sports” biedru organizācijas – Ogres Tehnikums, LLU Meža fakultāte, AS “Latvijas valsts meži”, AS “Latvijas Finieris”, SIA “Rīgas meži”.

26. Eiropas meža darbinieku meistarsacīkstes orientēšanās sportā notiks Čehijā. Tajās aicināti piedalīties arī Latvijas meža nozares darbinieki, meža īpašnieki un viņu ģimenes locekļi. Rezultāti un fotogrāfijas pieejamas sacensību mājaslapā.